Kaszubska zupa brzadowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-09-03
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Widać kawałki owoców

Kształt:

Zależnie od naczynia

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb

Barwa:

Ciemna, zabielona śmietaną i mąką

Konsystencja:

Płynna

Smak:

Aromat suszonych owoców, słodki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Jak podaje W. Błaszkowski (Tradycyjna ludowa kultura materialna Kaszub w: Pomorze Gdańskie – Kultura i sztuka, 1965), zasadniczymi potrawami postnymi na Kaszubach były zupy z „brzadu”, czyli suszonego owocu: gruszek, jabłek, śliwek i wiśni. Przyrządzano je z kluskami, z dodatkiem mleka lub śmietany. Owoce pochodziły z przydomowego sadu. T. Bolduan w Nowym Bedekerze Kaszubskim (2002) pisze, że zupę brzôdową sporządza się z suszonych owoców. Dodaje się do niej trochę śmietany, mąki, cukru, soli i drobne kluski. Osobno można podać ziemniaki. Również M. Woźniczko (2006) wymienia jako kaszubski specjał zupę z suszonych owoców, śmietany, mąki, z dodatkiem klusek (brzôdowă). Według H. Lewandowskiego (Promocja kultury kulinarnej w tradycji i obyczajach w: Produkt regionalny i tradycyjny a agroturystyka, materiały konferencyjne, 2006): (…) uzupełnieniem, a także urozmaiceniem pożywienia (Kaszubów) były owoce – gruszki, jabłka, śliwki. Duże ich ilości suszono na zimę w piecach chlebowych jako tzw. „brzan”, z którego gotowano zupy. Przepis na zupę z brzadu (suszone owoce) pochodzi z książki Kuchnia regionalna wczoraj i dziś z 1978 roku.