Kaszubska polewka z kminkiem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-01-25
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Płyn

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Jasnobrązowa

Konsystencja:

Ciecz

Smak:

Wywar z mięsa, aromat kminku i jarzyn

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kaszubska polewka z kminkiem jest zupą charakterystyczną dla obszaru Kaszub, gdyż gospodynie w tym regionie gotowały posiłki z surowców łatwo dostępnych. Zupa ta to wywar z kości z dodatkiem jarzyn i kminku z własnego ogrodu przydomowego. Według H. Lewandowskiego (2006): Z innych potraw mącznych powszechnie spożywano zacierki i kluski sporządzane z ciasta wyrabianego w mniejszych nieckach lub w glinianych miskach, gotowane na wodzie lub na mleku, oraz polewki, do których rozbełtywania służyły drewniane (najczęściej pięciozębne) mątewki wykonane z form samorodnych. Do Kaszubskiej polewki z kminkiem dodaje się śmietanę, która jest wyrabiana obecnie w gospodarstwie w sposób tradycyjny. Dawniej, jak pisze H. Lewandowski (2006): na śmietanę (…) nastawiano mleko w płytkich, szerokich misach glinianych lub kamionkowych, z których zebrana na powierzchni mleka śmietana dawała się łatwo zdmuchnąć. Do oddzielenia śmietany od mleka używane były również naczynia zaopatrzone u dołu w otwór zamykany czopem. Gdy śmietana już się wybiła, otworem spuszczano mleko do podstawionego garnka, zostawiając na dnie naczynia samą śmietanę. Przed drugą wojną światową w zamożniejszych gospodarstwach gburskich zaczęły się upowszechniać mechaniczne urządzenia do odciągania śmietany, nazywane z niemiecka „centryfugami”. Również E. Babicz-Zielińska (2006) podkreśla, iż: ważnym artykułem w kuchni kaszubskiej był nabiał, zwłaszcza mleko, z którego przygotowywano polewki (…). Jak podaje W. Niemiec (2004) w publikacji pt. Ò tim, jak przode lat Kaszëbi warzële: W przeszłości w kuchni kaszubskiej istniał podział na kuchnię rybacko-chłopską i mieszczańsko-dworską. Tę pierwszą cechuje skromność, prostota, pewne ubóstwo, ale takie, które potrafiło jednocześnie wydobyć naturalność, wynikającą z dostępnych produktów i inwencji gospodyni. (…) Ziemia była tu bogata, urodzajna. Nie ma drugiego takiego miejsca w Polsce, gdzie w bliskim sąsiedztwie jest i morze i jeziora, a pola przeplatają kręte strumyczki i rzeczki. Na Kaszubach są nawet i góry, choć nie wysokie, ale są. Różnorodność i położenie tego regionu wpływało na bogactwo urodzaju. Łąki były pełne kwiecia, a pola dorodnych zbóż. (…) Tu w zgodzie z naturą żyło się spokojnie, ludzie prości, gościnni, choć ręce mieli pełne roboty, choć morze wyrywało ich z domów na długi czas, zawsze znaleźli chwilę na pogawędkę, na rozmowę, na życzliwe słowo. Takie były Kaszuby, taki był tu dom… Przepis na kaszubską polewkę z kminkiem pochodzi z książki wydanej w 1978 roku Kuchnia regionalna wczoraj i dziś.