Kaczka po pomorsku
Kaczka po pomorsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-06-14
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Tuszka kacza – skórka nieuszkodzona, na przekroju widoczny farsz o równomiernej strukturze.

Kształt:

Charakterystyczny dla tuszki drobiowej po tzw. wyluzowaniu i usunięciu wszystkich kości.

Rozmiar:

Wymiar tuszki typowy dla kaczki domowej – ptak użytkowy pochodzący od kaczki krzyżówki.

Barwa:

Przyrumieniona skórka barwy brązowo-złocistej, farsz w kolorze zbliżonym do gotowanego mięsa wieprzowego.

Konsystencja:

Struktura jędrna i sprężysta, powierzchnia gładka i jednolita z oznaką soczystości.

Smak:

Zapach charakterystyczny dla drobiu pieczonego z dodatkiem ziół, smak specyficzny, oryginalny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Kaczka po pomorsku” pochodzi z terenu Kaszub i jest obecnie serwowana na Pobrzeżu Kaszubskim. Od dawna Kaszubi uprawiali głównie zboża, ziemniaki, marchew oraz warzywa takie jak cebula i pietruszka. Mało urodzajna ziemia i kapryśny klimat powodowały, że zbiory były słabe i Kaszubi uzupełniali skromne pożywienie jajami i potrawami mącznymi – kaszą gryczaną, a do wszystkich potraw dodawali ziemniaki w różnych postaciach. W niedziele i święta podawano na stół dania mięsne, do których wykorzystywano hodowany drób, między innymi kaczki. Kaczka domowa (Anas domestica) od przeszło 2500 tys. lat należy do najbardziej cenionych ptaków domowych. Rzymianie szczególnie przepadali za potrawami z kaczki, którą umiejętnie hodowali i tuczyli. Uważali nawet, iż kacze mięso ma właściwości lecznicze. I tak np. Plutarch twierdził z cała powagą, że rodzina i służba Katona zostały oszczędzone przez panującą w Rzymie zarazę, dzięki obficie spożywanym kaczkom. Z punktu widzenia naukowego nie ma to jednak uzasadnienia. Kaczka domowa pochodzi od dzikiej kaczki krzyżówki, która została udomowiona przed ok. 2500 tys. lat. Obecnie hoduje się kaczki na wielką skalę – na fermach, i w tuczarniach oraz w gospodarstwach rolnych na własne potrzeby, głównie ze względu na smaczne mięso i w celu pozyskania pierza. Kaczka jest drugim ptakiem domowym hodowanym na Pomorzu zaraz po gęsi. Mięso kaczki, chociaż ciężko strawne jest bardzo smaczne (znakomicie nadaje się do pieczenia). W Polsce niemal narodowym przysmakiem jest kaczka pieczona z jabłkami i serwowana zwłaszcza jesienią. Istnieją także inne warianty tej potrawy takie jak: kaczka w pomarańczach, brzoskwiniach oraz kaczka nadziewana różnymi farszami np. ziemniakami czy kaszą gryczaną lub cielęciną. Kaczka po pomorsku nadziewana jest farszem z wieprzowiny, gdyż jest to mięso bardziej powszechne na Kaszubach niż cielęcina. Potrawa posiada wieloletnią tradycję. Od ponad 90 lat jest przygotowywana według tradycyjnej metody, którą przejęły kolejne pokolenia. Kaczka po pomorsku serwowana jest z okazji świąt oraz przyjęć okolicznościowych. Kaczki tłuste przy pieczeniu w brytfannie należy podlać obficie wodą, aby po jej wyparowaniu upiekła się we własnym tłuszczu. Mięso kaczki pieczone w taki sposób jest bardzo smaczne i aromatyczne. Potrawę można podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę. Z tej racji, że wcześniej usunięto kości, potrawę bardzo łatwo się porcjuje. Można ją kroić nawet w cienkie plastry. Mięso jest kruche, soczyste oraz bardzo smakowite, czego dowodem są zdobyte przez jego wytwórców wyróżnienia i dyplomy.