Jagodzica po kociewsku
Jagodzica po kociewsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-05-22
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Ciemnogranatowy płyn

Kształt:

Płyn

Rozmiar:

Zależnie od wielkości karafki

Barwa:

Ciemnogranatowa

Konsystencja:

Lepka

Smak:

Miodu, leśnych jagód, spirytusu

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu 60%

Tradycja:

Kociewie znajduje się w północno-wschodniej części województwa pomorskiego. Jest to region przede wszystkim etniczno-kulturowy, położony w dorzeczu dwóch rzek wpadających do Wisły – Wierzycy i Czarnej Wody (Wdy). We wschodniej części Kociewia wyróżnia się dobre pszeniczne gleby, w środkowej i północno-zachodniej części – gleby średnie, a na Kociewiu Lasackim – gleby piaszczyste. Te ostatnie tereny porośnięte są przez Bory Tucholskie. Na glebach lepszych uprawia się pszenicę, jęczmień, buraki cukrowe, rośliny strączkowe i rzepak, na glebach słabszych głównie żyto i ziemniaki. Tradycyjna kuchnia kociewska bazuje na surowcach łatwo dostępnych takich jak ziemniaki, kasze, zboża i owoce runa leśnego. Miejscowość Osieczna leży w Borach Tucholskich. Okoliczne lasy są bardzo bogate w owoce runa leśnego, w tym także w czarne jagody. Czarna jagoda (Vaccinium myrtillus), zawdzięczająca swoją nazwę ciemnej barwie owoców, rośnie w lasach iglastych tworzących Bory Tucholskie. Jest to niska liściasta krzewinka osiągająca wysokość około pół metra. Gałązki jagody czarnej są zielone i kanciaste, liście mają owalny kształt i są jasnozielone. Kwiaty jagody czarnej mają postać zielonkawo-różowych dzwonków. Owoce jagody czarnej mają właściwości lecznicze i zawierają przeciwutleniacze, witaminy B1 i C, prowitaminę A, garbniki oraz kwasy roślinne. Jagodzica była podawana z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych, np. z grudnia 1946 roku zachowało się zdjęcie z zaręczyn, podczas których goście raczyli się właśnie tym napojem. Zapis receptury na jagodzicę pochodzi z notatnika z 1963 roku.