Ikra smażona z Kaszub
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-05-22
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Bardzo małe jajeczka z drobno posiekaną podsmażoną cebulą

Kształt:

Jajeczka okrągłe, drobne

Rozmiar:

Porcje zależnie od potrzeb

Barwa:

Ciemny

Konsystencja:

Miękka

Smak:

Ryby

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Najchętniej jadano jazgarze w rosole i ukleje zaprawiane w occie. Do prawdziwych przysmaków należały miętusy, a zwłaszcza ich wątroba oraz ikra rybia smażona na maśle. (Kuchnia regionalna wczoraj i dziś, 1978). Według Kuchni Pomorskiej (1998) za najbardziej specyficzną cechę kuchni kaszubsko-pomorskiej i gdańskiej uważa się powszechne bogactwo ryb i potraw rybnych zarówno z ryb morskich, jak i słodkowodnych, które żyją w kaszubskich jeziorach. O rybach i potrawach z ryb mówi wiele ludowych opowieści, legend i gawęd. Tradycja łowienia ryb zachowała się również w kaszubskich strojach rybackich i w tańcach rybackich. Kaszubskie czerpaki do ryb i raków to „kaszorki”. Jak podaje Błaszkowski (1965), każdemu gospodarzowi, którego ziemia graniczyła z wodami, przysługiwało prawo łowienia ryb na własne potrzeby. Rybołówstwem zajmowali się wszyscy Kaszubi. Stosowali oni różne metody łowienia przy użyciu wielu przyrządów, dobieranych w zależności od rodzaju wód, gatunku ryb, pór roku, a nawet pór dnia. Dokumenty pisane i przekazy ustne mówią o wielkiej obfitości ryb w kaszubskich jeziorach i rzekach. Najstarsi mieszkańcy Kaszub potwierdzają, że tradycja połowu i spożywania ryb słodkowodnych na Kaszubach jest bardzo stara. Okoliczne jeziora były zawsze bogate w różnorodne gatunki ryb. Do sporządzania ikry smażonej nadają się świeże płotki, okonki i karaski. Jest to danie bardzo smaczne i popularne w regionie Kaszub. Receptura na ikrę smażoną została opublikowana w książce Kuchnia regionalna wczoraj i dziś (1978): Ikra świeżych ryb, masło, cebula, sól. Ikrę umyć, usunąć błony, cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć ikrę z dodatkiem cebuli, najlepiej pod przykryciem. Posypać solą i podawać z kromkami chleba lub gotowanymi ziemniakami.