„Hylyng” opiekany z cebulą – śledź po kaszubsku
„Hylyng” opiekany z cebulą  – śledź po kaszubsku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-06-14
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Cały śledź

Kształt:

Cały śledź

Rozmiar:

Naturalny wymiar ryby

Barwa:

Na zewnątrz złocisty

Konsystencja:

Stała

Smak:

Świeży, słodko-kwaśny

Dodatkowe Informacje:

Ocet 10%

Tradycja:

W kuchni światowej występuje wiele potraw ze śledzi. Podaje się śledzie gotowane, smażone, duszone i pieczone. W Polsce dawniej też je przyrządzano na różne sposoby, jednak dziś najczęściej podaje się przystawkę ze śledzia. Wokół miejsc, gdzie występowały śledzie rozwijały się północne ośrodki cywilizacji, które bogaciły się właśnie dzięki śledziom. Jak podaje Szymanderska, Lubeka umieściła śledzia w swoim herbie, a pod koniec XVII wieku na śledziach bogacili się Holendrzy, którzy wyspecjalizowali się w połowach i soleniu najlepszych gatunków tej ryby. Od holenderskiego słowa meisje, oznaczającego dziewczynę, pochodzi nazwa śledzia maties. Śledź stał się rybą bardzo popularną, jadaną przez wszystkie grupy społeczne. Przepis na śledzia po kaszubsku znany jest od ponad 100 lat i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Śledź na Pomorzu stanowił najtańszy produkt spożywczy i był pożywieniem ludzi biednych, dostarczającym im cennego białka. Aby urozmaicić potrawy ze śledzia przyrządzano go w zalewach na bazie octu i cebuli. W kuchni kaszubskiej duże znaczenie miały ryby, które gotowano, prażono, wędzono i suszono. Ulubione i kiedyś często spożywane były potrawy z ryb świeżych, wędzonych i solonych śledzi, przyrządzanych na wiele sposobów. Za najbardziej specyficzną cechę kuchni kaszubsko-pomorskiej i gdańskiej uważa się powszechne bogactwo ryb i potraw rybnych. Szczególnie powszechne są śledzie podawane w zalewie octowej. Mięso śledzia jest bardzo smaczne i delikatne, ponadto dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych: nienasycone kwasy tłuszczowe oraz dobrze przyswajalne witaminy grupy A, D, B1, B2, PP. Śledź jako ryba morska jest bogatym źródłem jodu, wapnia i żelaza. Zamiast śledzia świeżego do przyrządzania śledzia po kaszubsku można zastosować śledzia solonego, którego przed pieczeniem należy wymoczyć w wodzie. Sposób ten stosowano, gdy świeża ryba nie była dostępna. Śledź jest nierozerwalnie związany z polska tradycją, gdyż serwowany jest podczas ważnych świąt, na Wigilię, w czasie Wielkiego Postu i Adwentu. O rybach mówi wiele legend, ludowych opowieści i gawęd opowiadanych na Kaszubach. Śledzie są rybami mórz północnych i stanowią trzecią część wszystkich światowych połowów.