Gołąbki z pęczaku z grzybami
Golabki-z-peczaku-z-grzybami.jpg
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-02-18
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Farsz z kaszy i grzybów owinięty liśćmi kapusty białej.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Wymiary gołąbka: 12cm x 5cm x 3cm.

Barwa:

Zewnętrzna barwa brązowo-złocista, w przekroju farsz barwy brązowej.

Konsystencja:

Konsystencja zwarta, kleista.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla kapusty, kaszy oraz grzybów leśnych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Przepis na gołąbki z pęczaku z grzybami został przeniesiony na Żuławy po 1945 roku wraz z napływem ludności z terenów Polski południowo-wschodniej i centralnej. Jednak upowszechnienie tej potrawy na Żuławach datuje się na lata 70-te XX wieku. Stosowany przez gospodynie przepis został spopularyzowany przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich na kursach żywienia. Potrawa ta od razu zyskała uznanie, ponieważ jej przygotowanie było tanie i proste, a wszystkie składniki dostępne w gospodarstwach. Jedynym składnikiem, nieprzystępnym na terenie Żuław były grzyby, które mieszkańcy pozyskiwali z sztumskich lasów lub Borów Tucholskich. Gołąbki z pęczaku z grzybami przygotowane były w czasie postu, na przednówku. Podawano je jako danie podczas kolacji wigilijnej. Przygotowany farsz z suszonych grzybów (wcześniej namoczonych i drobno posiekanych) oraz uprażonej kaszy należało zwinąć w uprzednio sparzone liście kapusty. Następnie po obsmażeniu na patelni, układano je w brytfannie i zapiekano w piekarniku. Od ponad 30-tu lat potrawa ta pojawia się, jako regionalny specjał podczas różnych lokalnych uroczystości np. dożynek, festynów, spotkań opłatkowych. Obecnie ceniona jest także jako danie bezmięsne w kuchni wegetariańskiej.