Czernina Kaszubska / Czôrnina
Czernina Kaszubska / Czôrnina
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-06-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Zupa z widocznymi suszonymi owocami, gotowanymi warzywami i kawałkami mięsa

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Ciemnobrunatny

Konsystencja:

Zawiesista, ale nie gęsta

Smak:

Słodko-kwaśny, aromat owocowo-mięsny

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wśród zup kaszubskich bardzo znane są: miodny i kwasny bonk (fasolowa na słodko-kwaśno), zupa z żëłtëch wrëków (zupa z żółtej brukwi), zôcerka z obóną (z okrasą), brzôdowa (owocowa) oraz czôrnina (czernina). Na Podlasiu przyrządzano polewki z krwi świńskiej, rzadziej bydlęcej, na Śląsku i Pomorzu zaś z krwi kaczek lub gęsi, określane jako „czarne polewki”. Wśród mięs na Pomorzu drób odgrywał szczególną rolę, a zwłaszcza słynna kiedyś w krajach niemieckojęzycznych i do dziś znana w Niemczech gęś pomorska. W kaszubskich zagrodach hodowano kiedyś stada gęsi, które były wypasane na wolnym powietrzu. Kaszubi spożywali również dania mięsne przyrządzane na bazie kaczego mięsa. Kaczka domowa pochodzi od dzikiej kaczki krzyżówki, która została udomowiona przed ok. 2500 tys. lat. Obecnie hoduje się kaczki na wielką skalę – na fermach, i w tuczarniach oraz w gospodarstwach rolnych na własne potrzeby, głównie ze względu na smaczne mięso i w celu pozyskania pierza. Kaczka jest drugim ptakiem domowym hodowanym na Pomorzu zaraz po gęsi. W Bedekerze Kaszubskim odnajdujemy przepis, zgodnie z którym Czôrninę sporządza się z krwi gęsi, kaczki lub indyka z dodatkiem suszonych grzybów, owoców, gęsich podrobów, marchwi, włoszczyzny, soli, octu i do smaku cukru. Osobno gotuje się ziemniaki, które się podaje na talerzykach. Jak podaje Kuchnia Pomorska: Czernina – zupa z krwi gęsiej, kaczej, na podrobach z dodatkiem suszonych i wekowanych owoców jest symbolem kuchni Pomorza. Zupa ta weszła nawet do niemieckiej kuchni, a tradycję sporządzania pielęgnuje szczególnie środowisko dawnych niemieckich mieszkańców Pomorza Zachodniego.