Czarna jagoda we własnym soku
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-03-24
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Okrągłe ciemne jagody zatopione w soku.

Kształt:

Kształt owocu – okrągły.

Rozmiar:

Jagoda ma średnio 0,5 cm.

Barwa:

Zewnętrzna barwa jagody jest czarna lub niebiesko-granatowa. Miąższ zaś ma kolor niebiesko-granatowy z odcieniem czerwonego.

Konsystencja:

Konsystencja płynna podobna do soku z jagodami. Jagody miękkie i soczyste.

Smak:

Smak lekko słodki o intensywnym aromatycznym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Region Kociewie to obszar etniczno-kulturowy znajdujący się w północno-wschodniej części województwa pomorskiego, położony w dorzeczu dwóch rzek wpadających do Wisły: Wierzycy i Czarnej Wody (Wdy) na terenie Borów Tucholskich. Czarna jagoda (Vaccinium myrtillus), licznie występująca na tych terenach, swoją nazwę zawdzięcza ciemnej barwie owoców. Jest to niska liściasta krzewinka osiągająca wysokość około pół metra. Owoce jagody czarnej mają właściwości lecznicze, gdyż zawierają przeciwutleniacze oraz witaminy B1, C, prowitaminę A, garbniki i kwasy roślinne. Ponieważ jagody, zioła i grzyby rosły na terenie całego kompleksu leśnego Borów Tucholskich, mieszkańcy tych terenów często korzystali z bogactw natury. Do zbioru jagód wykorzystywano specjalne grzebienie. Następnie jagody gromadzono w plecionych koszykach wykonanych z korzeni sosnowych. Po zbiorze gospodynie przygotowywały z nich różnego rodzaju przetwory, desery, soki oraz zupy. Przepis na czarną jagodę we własnym soku znajduje się w książce „Z działki na stół i do spiżarni” z 1982 roku w rozdziale „Przetwory pasteryzowane z owoców” – owoce jagodowe pasteryzowane w soku własnym. „Wszystkie owoce pasteryzowane we własnym soku mogą być wykorzystane do dalszego przerobu na innego rodzaju przetwory. Owoce pasteryzowane we własnym soku mogą być po dosłodzeniu podane jako deser lub wykorzystane do przygotowania zupy owocowej”.