Bitki dominikańskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-01-17
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. pomorskie

Wygląd:

Plastry mięsa zanurzone w sosie.

Kształt:

Plastry mięsa owalne, płaskie.

Rozmiar:

Średnica jednego kawałka mięsa od 10 do 15 cm.

Barwa:

Mięso o barwie ciemno brązowej.

Konsystencja:

Smak:

Delikatnie słodko-kwaśny smak z wyczuwalnym zapachem grzybów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kuchnia pomorska zarówno dawna jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskiej, występowało też zjawisko odwrotne. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska. Potrawą mającą dawny gdański rodowód, a od dziesięcioleci jadaną przez Kaszubów i Kociewiaków, są bitki występujące pod nazwą bitki domikańskie. Istnieje wiele wariantów ich przyrządzania. Podstawowym składnikiem bitek dominikańskich jest mięso wołowe, które pokrojone na porcje, podsmaża się z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, a następnie dusi pod przykryciem. Ostateczny smak potrawy zależy od użytych składników. Obowiązkowo dodawana jest cebula, czasem suszone grzyby. Współcześnie smak sosu bywa wzbogacony suszonymi śliwkami, jabłkiem, zgodnie z upodobaniami gospodyń. Jednym ze składników potrawy może być również wino, które jak wynika z przeprowadzonych wywiadów etnograficznych, powinno odparować, bo „nie czuć wtedy alkoholu a pozostaje jedynie aromat wina”. W bardzo dużym stopniu to ten składnik decyduje o wyjątkowym smaku bitek dominikańskich. Dawniej bitki były potrawą świąteczną, obecnie przygotowywane są również na co dzień. Na Kaszubach dodatkiem do bitek dominikańskich jest kiszona albo przysmażana kapusta bądź kiszony ogórek.