Ser podlaski
Ser podlaski
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-01-06
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. podlaskie

Wygląd:

Blokowy – prostokąt

Kształt:

Prostopadłościan, dopuszcza się nieznaczne spłaszczenia

Rozmiar:

5-7 kg, prostopadłościan o wymiarach 25x25x10 cm

Barwa:

Na przekroju od lekko kremowej do żółtej, jednolita w całej masie; z zewnątrz bardziej intensywna

Konsystencja:

Miąższ miękki, elastyczny, jednolity w całej masie

Smak:

Delikatny, łagodny, lekko kwaśny, o lekkim posmaku pasteryzacji, lekko pikantny u serów starszych

Dodatkowe Informacje:

Ser podlaski produkowany jest tylko i wyłącznie z mleka czystego mikrobiologicznie i chemicznie, bez innych dodatków takich jak tłuszcze niepochodzące z mleka

Tradycja:

Produkcję sera podlaskiego rozpoczęto w chwili uruchomienia zakładu produkcyjnego w Filipowie, czyli w 1968 roku. Sposób i technologia produkcji sera są obecnie takie same jak 37 lat temu. Walory wytwarzanego dziś produktu nie różnią się niczym od walorów sera podlaskiego produkowanego 37 lat temu i są porównywalne z wymaganiami Normy Zakładowej używanej w 1968 roku (ZN-67/CZSMlecz.-Bł-A/13). Ser podlaski cieszy się dużym zainteresowaniem wśród konsumentów, ponieważ charakteryzuje się wyjątkowym bukietem smakowym, który w niczym nie odbiega od smaku sera produkowanego w latach 70. Technologię produkcji sera można porównać z technologią zawartą w Instrukcji technologicznej wydanej w momencie uruchomienia zakładu w 1968 roku. Dzięki rygorystycznemu stosowaniu tradycyjnych norm produkcyjnych, ser podlaski nie zawiera wielu środków chemicznych i tłuszczów niepochodzących z mleka, które stosowane są obecnie w celu polepszenia wydajności i obniżenia kosztów produkcji innych serów.