Ogórki Kwaszone „Narwiańskie”
Ogórki Kwaszone „Narwiańskie”
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-09-07
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. podlaskie

Wygląd:

Wygląd ogórka kwaszonego jest taki sam, jak surowca użytego do jego wytworzenia. Ma gładką powierzchnię z nielicznymi i niewielkimi brodawkami. Podczas procesu kiszenia następuje zmiana barwy.

Kształt:

Ogórek posiada kształt prosty, cylindryczny. Jego komora nasienna jest mała, bez pustych przestrzeni. Jego średnica nie może być większa od połowy długości.

Rozmiar:

Długość od 6 do 15 cm., zaś jego średnica od 2 do 5 cm.

Barwa:

Jego barwa jest oliwkowozielona o różnych odcieniach, na przekroju nieco jaśniejsza.

Konsystencja:

Smak:

Smak jest charakterystyczny dla ogórków kwaszonych, z wyczuwalnym smakiem i zapachem przypraw, szczególnie kopru i czosnku, bez obcych posmaków i zapachów.

Dodatkowe Informacje:

Do produkcji Ogórków Kwaszonych „Narwiańskich” wykorzystuje się ogórki wyprodukowane w otulinie Narwiańskiego Parku Narodowego, na czystych ekologicznie terenach nie skażonych przemysłem i wielkomiejską cywilizacją. Dolina Narwi charakteryzuje się specyficznym mikroklimatem, który wpływa na oryginalne walory smakowe uprawianych ogórków. Uprawa ogórków odbywa się na terenie następujących gmin: Choroszcz, Kobylin Borzymy, Sokoły, Łapy, Suraż, Turośń Kościelna i Tykocin. Produkcja prowadzona jest metodą tradycyjną, to znaczy używa się nawozów organicznych z niewielkim dodatkiem nawozów sztucznych. Do produkcji surowca używa się odmian odpornych lub o dużej tolerancji na choroby po to, aby w jak najmniejszych ilościach stosować środki ochrony roślin. Duża ilość nawozów sztucznych oraz środków ochrony wpływa niekorzystnie na jakość ogórków kwaszonych.

Tradycja:

Tradycja produkcji ogórków kwaszonych w dolinie rzeki Narew sięga lat 60 - tych ubiegłego wieku. Działalność taką zapoczątkowała Spółdzielnia Ogrodniczo - Pszczelarska „Witamina”, która w Śliwnie rozpoczęła skupowanie zielonych ogórków od okolicznych rolników oraz ich kwaszenie. Odbywało się to w drewnianych beczkach, które następnie zatapiano w rzece Narew. Jednak tradycja uprawy oraz kwaszeni ogórków pozostała do dziś, a tajemnice uprawy oraz kwaszenia były przekazywane z pokolenia na pokolenie i są ściśle chronione przez każdego producenta. W każdym niemal gospodarstwie można spotkać plantację ogórków, kopru czy czosnku.