Masło tradycyjne z Filipowa
Masło tradycyjne z Filipowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-10-10
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. podlaskie

Wygląd:

Masa jednolita bez widocznych kropel wody

Kształt:

Kostki – masło ma zazwyczaj kształt prostopadłościanu

Rozmiar:

200 gram o wymiarach 97 x 72 x 30 mm

Barwa:

Lekko kremowa mniej lub bardziej intensywna jednolita w całej masie

Konsystencja:

Lekko kremowa mniej lub bardziej intensywna jednolita w całej masie

Smak:

Czysty, kwaskowaty, mleczny, lekki posmak pasteryzacji

Dodatkowe Informacje:

Masło produkowane jest bez dodatków , takich jak oleje roślinne lub tłuszcz zwierzęcy niepochodzący z mleka

Tradycja:

Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego tylko i wyłącznie z gminy Filipów i Przerośl. Teren ten to pogranicze województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego uznane za obszar czysty ekologicznie. Produkty pochodzące z tego obszaru sygnowane są znakiem „ZIELONE PŁUCA POLSKI”. Mleko odbiera się bezpośrednio od rolników, którzy posiadają atesty weterynaryjne pozwalające na jego produkcję. Wstępna ocena mleka rozpoczyna się już w gospodarstwie (kwasowość, czystość, temperatura), a końcowej oceny dokonuje się przy przyjmowaniu mleka do zakładu. Mleko, które trafia do zakładu, musi spełniać wszystkie wymagania zawarte w obecnie obowiązującej normie. Masło tradycyjne z Filipowa produkuje się bez dodatków niepochodzących z mleka, takich jak oleje roślinne lub tłuszcz zwierzęcy. Masło ma lekko kremową barwę i konsystencję. Jego smak jest czysty, kwaskowaty, mleczny i odznacza się lekkim posmakiem pasteryzacji.