Masło swojskie
Masło swojskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-28
  • kategoria Oleje i tłuszcze
  • województwo woj. podlaskie

Wygląd:

Masa jednolita przygotowana z kwaśnej śmietany.

Kształt:

Owalny lub naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

Waga od 250 g do 1 kg.

Barwa:

Od kremowej do jasnożółtej.

Konsystencja:

Jednolita i gładka struktura, powierzchnia masła ścisła.

Smak:

Smak maślany i lekko kwaskowaty. Zapach śmietankowy bez obcych posmaków.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Dąbrowa Białostocka położona w województwie podlaskim to typowo rolniczy region. Małe gospodarstwa rozproszone są wśród pól i lasów, nastawione głównie na małą produkcję oraz hodowlę bydła mlecznego. Bardzo dobre warunki klimatyczne, czyste powietrze i bark ciężkiego przemysłu, korzystnie wpływają na jakość wytwarzanych produktów. Na terenach gminy Dąbrowa Białostocka do dnia dzisiejszego przygotowywane jest masło swojskie wykonywane w drewnianych tłuczkach według starej receptury przekazywanej przez gospodynie podczas szkoleń i spotkań Koła Gospodyń Wiejskich. „Każda gospodyni robiła swojskie masło. Z pełnego mleka zbierano śmietanę, którą pozostawiano do skwaśnienia. Kwaśną śmietanę wlewano do drewnianej tłuczki do masła. Tłuczkę zamykano drewnianym czopem z ubijakiem. Za pomocą ubijaka ubijano masło, trwało to od pół godziny do godziny czasu. Gotowe masło wyjmowano do miski i przemywano zimną woda, aby wypłukać maślankę. Maślankę spożywano jako napój. Masło solono i przechowywano w glinianych naczyniach w komorze”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Dąbrowa Białostocka). Masło swojskie promowane jest na krajowych festynach i cieszy się uznaniem zarówno wśród lokalnych mieszkańców jak i turystów odwiedzających region.