Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-09-28
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. podlaskie

Wygląd:

Kiszka wyglądem zewnętrznym przypomina kiełbasę , wiec z przekroju jest okrągła.

Kształt:

Kiszka wyglądem zewnętrznym przypomina kiełbasę , wiec z przekroju jest okrągła.

Rozmiar:

W zależności od grubości i długości jelita. A więc w przekroju może mieć od 2 do 6 cm średnicy.

Barwa:

Z wierzchu rumiana, ciemnobrązowa. Wewnątrz ciemnoszara z widoczną kaszą oraz boczkiem.

Konsystencja:

Raczej twarda. Od góry, ze względu na delikatne przypieczenie, twardsza.

Smak:

Charakterystyczny zapach typowy dla kiszki ziemniaczanej.

Dodatkowe Informacje:

Produkt nie nadaje się do zamrażania.

Tradycja:

Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka. Jednym z takich produktów jest kiszka ziemniaczana. Składa się ona z tartych ziemniaków lekko odsączonych z dodatkiem różnych kasz (np. gryczanej) i wszystko nadziane jest w jelito wieprzowe wcześniej starannie oczyszczone i wymyte. Kiszkę piecze się ok. godziny w dobrze nagrzanym piecu. Trzeba uważać aby nie popękała w tym celu przed włożeniem jej do piekarnika należy ją ponakłuwać .Wzorowa kiszka to kiszka rumiana jędrna i o chrupiącej skórce(jelicie). Do kiszki zresztą jak do większości potraw ziemniaczanych podajemy jako dodatek zasmażkę zrobioną z boczku i cebuli.