Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2005-09-28
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. podlaskie

Wygląd:

Zależy od formy. Najczęściej stosuje się formy prostokątne.

Kształt:

Zależy od formy. Najczęściej stosuje się formy prostokątne.

Rozmiar:

Zależy od formy.

Barwa:

Z wierzchu ciemnobrązowa, wewnątrz ciemnoszara. W przypadku babki ziemniaczanej z mięsem po przekrojeniu widoczne kawałki boczku.

Konsystencja:

Raczej twarda. Od góry, ze względu na delikatne przypieczenie, twardsza.

Smak:

Zapach pieczonych ziemniaków właściwy dla babki ziemniaczanej.

Dodatkowe Informacje:

Produkt nie nadaje się do zamrażania.

Tradycja:

Charakter województwa podlaskiego oraz jego tradycje sprawiają, że tutejsza kuchnia charakteryzuje się bogatym asortymentem tanich i prostych produktów z ziemniaka. Jednym z takich produktów jest babka ziemniaczana. Składa się ona z tartych ziemniaków, smażonej słoniny, mąki, jajek oraz cebuli. Ze względu na liczne lasy, część z gospodyń wzbogaca babkę grzybami. Babka ziemniaczana, przygotowana przez profesjonalistę ma złocistobrązowy kolor i nigdy nie klei się do formy. Pieczona jest przez ok. 1-1,5 godz. na blasze – podawana na gorąco – krojona w prostokątne, rumiane porcje. Babka ziemniaczana, będąc jedną z najpopularniejszych potraw na Podlasiu i Suwalszczyźnie, stała się przedmiotem licznych eksperymentów kulinarnych, dzięki czemu występuje w różnorodnych postaciach, podawana z wieloma rodzajami dodatków i sosów. Można ją kupić w wielu punktach garmażeryjnych na terenie województwa podlaskiego, jak również w gastronomii.