Zalewajka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-02-06
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Zupa z widocznymi kawałkami ziemniaków i wędlin.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Kremowa.

Konsystencja:

Płynna i zawiesista.

Smak:

Kwaśny i winny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Zalewajka to znana w polskiej kuchni ludowej zupa wywodząca się z okolic Krzeszowa. W XIX wieku obok żurów, barszczy i polewek stanowiła główną potrawę spożywaną na śniadanie, obiad, a także kolację. Powodem tak częstego spożycia zalewajki była prostota wykonania potrawy, a także fakt, iż była przygotowywana z najbardziej powszechnych składników tj. ziemniaków i zakwasu. Zalewajka swój specyficzny smak zawdzięcza pokrojonym w kostkę ziemniakom, które gotowane były razem ze specjalnie przygotowanym zakwasem. Rozczyn wykonany był z mąki żytniej i skórki chleba. „Podbije się śmietaną czy mlekiem z mąką. I to jest super jedzenie” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami wsi Koziarnia).