Twaróg wiejski z Jasienicy Rosielnej
Twaróg wiejski z Jasienicy Rosielnej
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2017-05-08
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Twaróg z widocznymi na przekroju ziarnami.

Kształt:

Kostka (krajanka) lub forma mielona.

Rozmiar:

Od 250 g (kostka) do 10 kg (mielony).

Barwa:

Biała do lekko kremowej, jednolita w całej masie.

Konsystencja:

Konsystencja jednolita, zwarta, miękka i wilgotna w dotyku, łatwa do krojenia nożem.

Smak:

Czysty, łagodny, lekko kwaśny, posmak pasteryzacji.

Dodatkowe Informacje:

W zależności od zawartości tłuszczu dostępny w wariantach: chudy oraz półtłusty.

Tradycja:

Jasienica Rosielna to miejscowość położona w województwie podkarpackim. Specyficzny klimat tego regionu ma wpływ na hodowlę bydła mlecznego rasy polskiej czerwonej i simentalskiej. W każdym gospodarstwie była utrzymywana przynajmniej jedna krowa, której wypasaniem najczęściej zajmowały się dzieci. Mleko pochodzące od tych krów uważane było za bardzo smaczne i tłuste, a tym samym produkty z nich wytwarzane, m.in. śmietana, twarogi cieszyły się wielkim powodzeniem. Twarogi robiono w każdym gospodarstwie, w którym było mleko od krowy, a w gospodarstwach, gdzie krów było więcej, nadwyżkę mleka odstawiano do zlewni. W mleczarni mieszano mleko od obu ras, a dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji uzyskiwano produkty o różnej zawartości tłuszczu, które w smaku nie różniły się od tych przygotowywanych domowymi sposobami przez gospodynie. Produkcja twarogu chudego i półtłustego rozpoczęła się w latach 50 XX w. Do dziś twaróg wiejski z Jasienicy Rosielnej produkowany jest przy zachowaniu niezmienionej receptury. Ma delikatną, wilgotną konsystencję, którą zawdzięcza mleku pochodzącemu od krów wypasanych na podbieszczadzkich i bieszczadzkich czystych terenach.