Tort z fasoli Piękny Jaś
Tort z fasoli Piękny Jaś
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2018-05-30
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Wyrób piekarniczy, przełożony marmoladą, polany lukrem i udekorowany orzechami.

Kształt:

Okrągły, na przekroju owalny.

Rozmiar:

Średnica od 27 do 30 cm, wysokość ok. 13 cm.

Barwa:

Na wierzchu biała od lukru, na przekroju złocisto-pomarańczowa, warstwa powideł w kolorze starego złota.

Konsystencja:

Miękkie, puszyste ciasto

Smak:

Słodko-kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja wytwarzania tortu z fasoli Piękny Jaś znana jest w Gorliczynie od lat 60. XX w. We wsi Gorliczyna, w województwie podkarpackim, fasola Piękny Jaś zwana także „jaśkiem” uprawiana jest niemal w każdym gospodarstwie, na polu lub ogrodzie warzywnym. Do przygotowania fasolowego tortu potrzebujemy ziarna fasoli Piękny Jaś, wcześniej namoczone, ugotowane oraz obrane z łusek i zmielone w maszynce. W makutrze uciera się pałką żółtka z cukrem i skórką z cytryny startą na tarce. Pianę z 10 białek ubitą dodaje się na koniec do masy. Tort piecze się około pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku, w okrągłej blasze. Tort po upieczeniu i ostygnięciu kroi się wzdłuż na pół, w środku przekładając marmoladą. Na koniec tort polewa się polewą z białek, i posypuje mielonymi orzechami. W celu dodatkowej dekoracji wokół brzegu tortu układa się połówki orzechów. Całość należy odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Tort fasolowy to głównie potrawa świąteczna przygotowywana z okazji odpustów i innych uroczystości. Jest on potrawą niedrogą, jednak pracochłonną, wymagającą cierpliwości podczas jej przygotowywania. Dużo czasu zabiera obranie ugotowanej fasoli z łusek, mielenie w maszynce, a następnie tradycyjne ucieranie masy pałką w makutrze i ubijanie trzepaczką piany z jajek. Tak upieczonego tortu fasolowego na pewno nie może zabraknąć na odpust, który wypada w Gorliczynie w ostatnią niedzielę czerwca.