Ser wędzony z mleka krowiego
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-11-04
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Ser z mleka krowiego wędzony, zdobiony wypukłymi i wklęsłymi wzorami.

Kształt:

Zależy od użytej formy lub siatki. Na przekroju okrągły.

Rozmiar:

Waga od około 50 gram do 400 gram, długość od 6 cm do 16 cm, średnica w najszerszym miejscu około 25 cm.

Barwa:

Jasnobrązowa, lekko błyszcząca, w przekroju miąższ kremowy.

Konsystencja:

Półmiękki, elastyczny.

Smak:

Lekko słony, wyczuwalny dym wędzarniczy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Obszar Gminy Krempna charakteryzuje się zróżnicowaną rzeźbą terenu. Pośród licznych, porośniętych lasem wzniesień płynie rzeka Wisłoka, która zasilana jest wodami z górskich potoków. W dolnych partiach wzniesień rozciągają się łąki oraz rozległe pastwiska. Wypasane na tych terenach bydło ma dostęp do pożywnej trawy pełnej różnorodnych ziół, kwiatów i czystej wody. Wszystko to wpływa na przygotowywane produkty mleczne, które bogate są w mikroelementy i posiadają delikatny smak. Tradycja wyrobu sera wędzonego na terenie gminy Krempna pochodzi z Podhala i przywieziona została przez ludność napływową w latach pięćdziesiątych XX wieku. „Ser wędzony robiono ze świeżego bundzu, czyli najpierw klaganego mleka, odcedzonego i mocno ugniatanego rękami. Jest to bardzo ciężka praca i podobno wykonujący ją mają mocno rozbudowaną klatkę piersiową. Potem formowano je w foremkach, z tym że dawniej były duże, dzisiaj mniejsze” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Krempna). Ser wędzony jest w drewnianej wędzarni około 8 godzin. Ser wędzony z mleka krowiego w gminie Krempna zazwyczaj przygotowywany jest na własne potrzeby, dla znajomych oraz podczas różnych festynów czy konkursów związanych z promocją regionu.