Proziaki
Proziaki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-03-10
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Placki pieczone na płycie kuchennej

Kształt:

Owalny lub prostokątny

Rozmiar:

Szerokość10x15 cm, wysokość: 1,5 cm

Barwa:

Barwa zewnętrzna – beżowo-słomkowa; na przekroju – kolor ciasta chlebowego

Konsystencja:

Przypominająca konsystencję upieczonego chleba; w dotyku gładkie, z wypieczoną skórką

Smak:

Przyjemny, delikatny smak wiejskiego chleba

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Proziaki to potrawa spożywana przez mieszkańców podkarpacia od ponad 150 lat. Prosty przepis na proziaki jest przekazywany ustnie z pokolenia na pokolenie. Właśnie z przekazu ustnego wiadomo, że proziaki sporządzało się z mąki pszennej – najlepiej razowej, jajek, kwaśnego mleka i śmietany, dodając niewielką ilość sody, soli i cukru. Proziaki należą współcześnie do prawdziwych rarytasów kuchni staropolskiej. Dziś nadal są chętnie przygotowywane i spożywane. Ich smak i aromat odbiega znacznie od współczesnych produktów. Niezastąpionymi dodatkami do proziaków jest świeże wiejskie masło lub słodka śmietana. Można podawać je także z zimnym mlekiem. Ze względu na szybkie przygotowanie często zastępowały podstawowy produkt – chleb wiejski. Pieczono je bez tłuszczu bezpośrednio na płycie kuchennej. Na Podkarpaciu proziaki znane są także pod innymi, ale bardzo zbliżonymi nazwami np.: prołzioki, prouzioki czy prozioki.