Lasowiacki karp w galarecie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-02-22
  • kategoria Produkty rybołówstwa
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Kawałki karpia z warzywami zanurzone w galarecie.

Kształt:

W zależności od użytej formy do przygotowania potrawy.

Rozmiar:

W zależności od użytej formy do przygotowania potrawy.

Barwa:

Jasnoszara.

Konsystencja:

Stała, galaretowata.

Smak:

Lekko słony z zapachem ryby i octu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W Baranowie Sandomierskim w województwie podkarpackim pod koniec XVI wieku został wzniesiony imponujący zamek architektury renesansowej, rezydencja magnacka. Zamek przechodził przez kolejne lata w posiadanie różnych rodzin szlacheckich. Z czasem w okolicy zamku wybudowano wiele stawów hodowlanych, w których hodowano między innymi karpie. Ryby były wykorzystywane do przygotowywania przeróżnych potraw w kuchni zamkowej, z których dużą popularnością cieszył się karp w galarecie. „Mama opowiadała, że to było takie dobre! Hrabia Tarnowski kazał podobną potrawę robić u siebie, bo chciał dorównać w tym względzie Dolańskiemu. Skądś wynalazł przepis i od tej pory na każde święta przyrządzali karpi na pański stół” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Baranowa Sandomierskiego). Przepis na lasowiackiego karpia w galarecie przekazywany był przez pokolenia. Na początku po oczyszczeniu karpia należało go pokroić w dzwonka, osolić i pozostawić na dwie godziny. Następnie przygotowywano odpowiednio warzywa takie jak marchew, cebulę. Karpia gotowano i wykonywano zalewę z octu, ziela angielskiego i liści laurowych. Karpia umieszczano w naczyniu i zalewano specjalnie przygotowaną zalewą. Do dziś w ten sam sposób co przed laty karp w galarecie przygotowywany jest nie tylko na Wigilie Bożego Narodzenia, ale również podczas różnych świąt rodzinnych czy festynów.