Kwas wigilijny
Kwas wigilijny
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-05-15
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Zupa z widocznymi grzybami, kapustą i kaszą jaglaną.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Od jasnozielonej do ciemnozielonej.

Konsystencja:

Płynna, nieprzezroczysta i nieklarowna z paskami kapusty, grzybkami i kaszą.

Smak:

Smak kwaśny z charakterystycznym zapachem kapusty i grzybów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Cygany to wioska położona w województwie podkarpackim, w powiecie tarnobrzeskim, w gminie Nowa Dęba. Wioskę tę otaczają pola o piaszczystych, mało urodzajnych glebach, które nie sprzyjają rozwojowi rolnictwa. Na glebach tych po dzień dzisiejszy uprawiane jest żyto, pszenica, ziemniaki, kapusta, len i proso. Produkty te, wytwarzane we własnych gospodarstwach, były podstawą kuchni podkarpackiej. Kwas wigilijny to jedna z tradycyjnych potraw Podkarpacia. Potrawa ta podawana było jako pierwsze danie wigilijne, stąd też jej nazwa. Wyróżnia ją jej niepowtarzalny smak i łatwość przygotowania. „Do przygotowania kilku litrów kwasu wykorzystywano kilogram kiszonej kapusty, kasze jaglaną i suszone grzyby. Kapustę płukano, dzięki czemu uzyskiwano tzw. kwaśną wodę, w której następnie ją obgotowywano. Po upływie pół godziny dodawano kaszę. Wszystko razem gotowano do miękkości. W tym czasie przygotowywano także grzyby, które poprzedniego dnia zalewano wodą. Po ugotowaniu odcedzano je, a następnie krojono w cienki paski i wraz z połową wywaru, dodawano do kwasu kapuścianego. Na końcu potrawę solono do smaku. Kwas podawano z ugotowanymi ziemniakami, okraszonymi cebulą i omaszczonymi olejem lnianym.” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Cygan).