Kruszon
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-03-10
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Płyn

Kształt:

Rozmiar:

Barwa:

Słomkowa

Konsystencja:

Płynna

Smak:

Smak – słodki; zapach – owocowy

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu około 8 %

Tradycja:

Krzeszów leży w południowo-wschodniej części Polski w powiecie niżańskim, województwie podkarpackim. Nazwa miejscowości w dokumentach pojawiła się po raz pierwszy w 1390 roku wystawionych dla niejakiego Jaska Kustry, znanego historykom jako dziedzica Krzeszowa. Krzeszów leży na prawym brzegu rzeki San, który był ważną drogą handlową. Spławiano nim towary do Warszawy, Elbląga i Gdańska. Mieszkańcy Krzeszowa – jak wynika z zachowanego protokołu powszechnej konskrypcji domów – zajmowali się sadownictwem i uprawą roli. Na polach zwanych namuliskiem uprawiano ziemniaki, jęczmień i grykę, zaś lessowe urodzajne gleby sprzyjały uprawie drzew owocowych, a szczególnie popularnej tu śliwki węgierki, jabłoni, grusz i winogron, z których wytwarzano wino. Wino jest podstawowym składnikiem kruszonu. Z ustnych przekazów najstarszych krzeszowian wynika, że kruszon gościł na krzeszowskich stołach od niepamiętnych czasów. Produkt ten wytwarzany był indywidualnie w domach. Głównymi składnikami kruszonu jest białe wino, suszone owoce (śliwki, gruszki, jabłka), cukier i woda gazowana. Kruszon najlepiej smakuje schłodzony w upalne wieczory. Sposób wytwarzania kruszonu krzeszowskie gospodynie stosują nieprzerwanie od lat. Przepis na ten napój stanowi część tradycji kulinarnych Krzeszowa.