Kiełbasa swojska z Czarnej
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-06-29
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Wyrób w osłonce naturalnej z jelita cienkiego wieprzowego, w przekroju widoczne chude, średnio rozdrobnione mięso, skórka lekko pomarszczona.

Kształt:

Pętla kiełbasy odkręcana, średniej długości, uformowana w wianki według naturalnego skrętu jelita, kształt owalny.

Rozmiar:

Pętle długości od 30 cm do 40 cm, grubość w przekroju od 3 cm do 4 cm

Barwa:

Zewnętrzna od średnio do ciemnobrązowej z lekkim połyskiem. W przekroju barwa mięsa ciemnoróżowa z charakterystycznym szarym oczkiem pośrodku.

Konsystencja:

Dość ścisła, stała, dobrze związana, wynikająca ze sposobu rozdrobnienia i wymieszania mięsa i przyprawami. Plastry nie rozpadają się.

Smak:

Charakterystyczny zapach mięsa wieprzowego wędzonego z wyczuwalnym smakiem przypraw takich jak sól, pieprz oraz czosnek.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Czarna to gmina wiejska położona w dolinie Wisłoka wśród płaskich równin Pradoliny Podkarpackiej. Leży na obszarze dwóch krain geograficznych: Kotliny Sandomierskiej i Pogórza Karpackiego. Ze względu na dobre warunki glebowe część obszaru gminy stanowią użytki rolne. Mieszkańcy od dawna na tym terenie zajmowali się uprawą zbóż oraz hodowlą trzony chlewnej. „Od dawana hodowano w tych okolicach dużo świń, zarówno na własne potrzeby jak i na sprzedaż. Teraz to się zmieniło – świnie biją przede wszystkim zakłady, ale wciąż w niektórych domach hodowane są świnie na własne potrzeby”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Czarna). Dawniej świniobicie odbywało się dwa razy do roku, z okazji świąt Bożego Narodzenia i przed Wielkanocą. Obecnie produkty z mięsa wieprzowego wytwarzane są przez cały rok. Znana i często przygotowywana na tym terenie jest kiełbasa swojska z Czarnej. „Nazwa produktu wywodzi się z tego, że w dawnych czasach kiełbasa robiona była na swoje potrzeby (stąd swojska) oraz z faktu wytwarzania w konkretnej miejscowości”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gmina Czarna). Do wyrobu kiełbasy używane są cztery rodzaje mięsa: łopatka, szynka, karkówka oraz boczek. Na początku mięso jest odpowiednio rozdrobnione i mielone wraz z solą, zmielonym czarnym pieprzem oraz czosnkiem. Gotowym farszem nadziewane zostają naturalne osłonki i formowane są zwoje o długości około 40 cm. Następnie kiełbasa zostaje zawieszona na kijach wędzarniczych i wędzona w wędzarni opalanej drewnem olchowym około 6 godzin. Po uzyskaniu odpowiedniej barwy oraz temperatury wewnątrz batonu, następuje jej studzenie i schładzanie. Do dziś kiełbasa swojska z Czarnej przygotowywana jest w ten sam sposób, a jednie niektóre etapy jej produkcji zostały usprawnione ze względu na rozwój technologiczny. „(…) jest produktem charakterystycznym dla tego regionu, chętnie kupowanym oraz chwalonym, zarówno przez mieszkańców Czarnej i okolicy, jak i z terenu całego województwa”. (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gmina Czarna).