Kapuśniaczki drożdżowe
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-09-25
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Ciasto drożdżowe wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów i białego sera.

Kształt:

Prostokątny.

Rozmiar:

Waga około 5 g.

Barwa:

Wierzch ciasta barwy złotej, farsz brązowy.

Konsystencja:

Miękka i wilgotna.

Smak:

Charakterystyczne dla kapusty i grzybów z aromatem ciasta drożdżowego.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Brzozów to miasto położone w województwie podkarpackim, centralnie na Pogórzu Dynowskim, nad rzeką Stobnicą. Nazwa miasta pochodzi od nazwy lasu, części puszczy, która w dokumencie lokacyjnym wsi Kazimierza Wielkiego z 2 października 1359 roku nazywana jest Brzozowe. Znaczny obszar gminy Brzozów stanowią tereny rolnicze, sadownicze, pozostałą część lasy. Mieszkańcy od wielu lat zajmowali się uprawą warzyw takich jak kapusta, buraki, cebula, a także korzystali z darów okolicznych lasów, np. grzybów. Wszystkie te produkty gospodynie wykorzystywały przy przygotowywaniu różnych potraw. „Kapuśniaczki drożdżowe były i są charakterystyczną dla regionu potrawą, ale nie robi się ich na co dzień. Były przygotowywane przede wszystkim na Wigilię, jako dodatek do czystego barszczu czerwonego. Robiło się je z kiszonej kapusty i z grzybów suszonych, prawdziwków i podgrzybków. Robiło się farsz, jak do wigilijnych pierogów, i jak zostawał, piekło się z tego kapuśniaczki, przeważało ciasto drożdżowe i kruche. Często do farszu dodawano także ser biały. Obowiązkowa była podsmażana, zarumieniona cebulka” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Brzozów). Ważnym etapem przygotowywania kapuśniaczków drożdżowych jest dobrze pokrojona i odcedzona kapusta kiszona oraz ugotowane w lekko osolonej wodzie i drobno pokrojone grzyby. Cechą charakterystyczną kapuśniaczków jest dodatek sera białego, który dopełnia smak i aromat kapusty z grzybami. Przed pieczeniem kapuśniaczków, należy pamiętać, aby posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu kapuśniaczki uzyskają złocisty kolor po upieczeniu.