Amoniaczki korniaktowskie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2007-07-20
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. podkarpackie

Wygląd:

Okrągłe ciasteczka posypane cukrem

Kształt:

Okrągły

Rozmiar:

W zależności od użytej foremki, są to okrągłe ciasteczka o średnicy od 3 do 5 cm

Barwa:

Kolor lekko różowy, na przekroju mocno kremowe

Konsystencja:

Miękkie, kruche

Smak:

Maślany, słodki

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Korniaktów jest bardzo starą osadą położoną w województwie podkarpackim, w powiecie łańcuckim, w południowo-wschodniej części gminy Białobrzegi. Wieś rozciąga się po obu stronach Wisłoka. Rzeka dzieli miejscowości na dwa odrębne sołectwa: Korniaktów Południowy i Korniaktów Północny. W północnej części miejscowości znajduje się duży kompleks leśny, urozmaicony stawami, wchodzący w skład Zmysłowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Amoniaczki pieczone w Korniaktowie sięgają tradycją do bardzo dawnych czasów. Pieczono je z okazji wszystkich świąt i uroczystości rodzinnych. Są to pierwsze domowe ciasteczka, które starszym ludziom kojarzą się z dzieciństwem. Przepis na amoniaczki przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Z wywiadu etnograficznego, którego udzieliła Bronisława Kowalska (ur. w 1929 roku) pochodząca z okolic Rakszawy (powiat leżajski) wynika, że takie ciastka piekły gospodynie jeszcze za czasów jej dzieciństwa. Przepisy w każdej wsi różniły się od siebie jakimś drobnym szczegółem, dzięki czemu ciastka produkowane przez gospodynie z różnych miejscowości były inne od pozostałych. Przepis na amoniaczki można znaleźć w książce kucharskiej pt. Gotuj smacznie i zdrowo wydanej przez Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich w Warszawie w 1957 roku. Receptura wypieku tych ciasteczek zachowała się również w zeszycie z przepisami pochodzącym z okresu międzywojennego.