Jabłka odmiany Berlepsch, znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter Berlepsch
Jabłka odmiany Berlepsch,  znane też pod nazwą niemiecką Goldrenette Freiherr von Berlepsch, Roter Berlepsch
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-08-28
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. opolskie

Wygląd:

Jabłko małe, kuliste lekko spłaszczone o pięciu wyraźnych żebrach wokół kielicha. Skórka krwistoczerwona prawie na całej powierzchni owocu, lekko szorstka. Miąższ biały, luźny, zaróżowiony pod skórką.

Kształt:

Owoc kulisty, lekko spłaszczony, symetryczny. Zagłębienie kielichowe szerokie. Szypułka cienka i krótka, zagłębienie szypułkowe wąskie, niezbyt głębokie, lekko ordzawione.

Rozmiar:

Jabłko małe o średnicy do 6 cm.

Barwa:

Skórka zielonożółta z krwistoczerwonym rumieńcem na powierzchni prawie całego owocu. Miąższ białokremowy, pod skórką zabarwiony na różowo.

Konsystencja:

Miąższ dość ścisły, kruchy, soczysty.

Smak:

Smak winny. Zapach świeży, aromatyczny.

Dodatkowe Informacje:

Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C. Doskonale nadają się do wypieków, gdyż zachowują kształt i przybierają piękny kolor. Odmiana wczesnozimowa, odporna na parch jabłoni, wrażliwa na drobną plamistość liści. Świeży sok jest zabarwiony na czerwono. Drzewo średnio rosnące.

Tradycja:

Odmiana pochodzenia niemieckiego, wyhodowana w 1880 roku w Grevenbroich (Nadrenia) przez Diedricha Uhlhorna. Uzyskano ją ze skrzyżowania odmian Ananas Reinette i Pepiny Ribstona. Swą nazwę otrzymała na cześć ówczesnego prezydenta rejencji w Düsseldorfie, polityka Hansa Freiherr von Berlepsch (1843-1926). Ze względu na smaczne, lekko winne i soczyste owoce, regularne owocowanie, odporność na choroby i dość wczesne wchodzenie w okres owocowania odmiana ta była chętnie uprawiana w Niemczech. Na popularyzacje nowych odmian jabłoni na Śląsku niewątpliwie wielki wpływ miało powstanie w Prószkowie pod Opolem Królewskiego Instytutu Pomologii. Odmiana ta jest opisywana w przedwojennych niemieckich wykazach odmian owoców (np.: Deutschlands Obstsorten, VerlagEckstein&Stahl 1905). Obecnie polecana do uprawy przez szkółki specjalizujące się w propagowaniu starych odmian owoców.