Zawijas kartoflany ze Szwelic
Zawijas kartoflany ze Szwelic
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2017-09-06
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Warstwa farszu kartoflanego owinięta w charakterystyczny sposób warstwą pszennego ciasta.

Kształt:

Spłaszczonego walca, na przekroju wyraźny kształt spirali zwiniętego ciasta i farszu.

Rozmiar:

Walec o średnicy 5-7 cm i długości 10-20 cm.

Barwa:

Zewnętrzna kremowo-biała, nadzienie jasno-szare z wyraźnymi drobnymi kawałkami zmielonego mięsa i skwarek.

Konsystencja:

Stała, miękka, zwięzła.

Smak:

Typowy dla ciasta pszennego, lekko słony, z wyczuwalnym aromatem pieczonego mięsa, ziemniaków i smażonej cebuli.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Szwelice to wieś położona w województwie mazowieckim, w gminie Karniewo. Jej mieszkańcy byli zwani w okolicy „Kluchami”. Przydomek taki zyskali dzięki zwyczajom żywieniowym panującym na tych terenach. Mieszkańcy Szwelic uprawiali zboża chlebowe, z tego również względu w pobliżu w Czarnostowie, działał młyn. Oprócz zbóż chlebowych na terenie wsi Szwelice tradycyjnie uprawiano także kartofle. Połączenie tych dwóch surowców było wynikiem powstania charakterystycznej dla tego regionu potrawy, zwanej zawijasem kartoflanym. Jest to produkt charakterystyczny dla wsi Szwelice wytwarzany na tym terenie od lat. Nazwa zawijas kartoflany używana była potocznie przez tamtejszą ludność wiejską dla kartoflanego nadzienia zawiniętego w pszenne ciasto. Składnikami kartoflanego nadzienia, oprócz ugotowanych ziemniaków, było podsmażone na patelni, z drobno pokrojoną cebulką, podgardle. Tak przygotowany farsz, z dodatkiem soli i pieprzu, nakładano na pszenny placek i zawijano. Całość gotowano w osolonej wodzie. Ugotowany zawijas dzielono na porcje i podawano z surówką z kapusty lub kiszonym ogórkiem. Zawijas kartoflany był podawany jako jednodaniowy poczęstunek, najczęściej okazjonalny. Warto podkreślić, że w związku z powrotem do tradycji przodków o zawijasie ze Szwelic robi się coraz głośniej. Zaczynają o nim mówić i pisać regionalne media, coraz częściej jest prezentowany podczas regionalnych świąt, a gospodynie ze Szwelic zrzeszone w Stowarzyszeniu „Nasze Szwelice” przygotowują ten wyrób na szczególne okazje i święta.