Zakrzewska kiełbasa jałowcowa
Zakrzewska kiełbasa jałowcowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-03-05
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Mocno pomarszczone, skręcone pęta. Na przekroju widoczne duże kawałki mięsa wieprzowego.

Kształt:

Długie, skręcone pęta.

Rozmiar:

Przeciętna długość pętek wynosi od 20 cm do 25 cm, szerokość od 3 cm do 4 cm.

Barwa:

Zewnętrzna ciemnobrązowa z odcieniem wiśniowej, na przekroju widoczne różowe kawałki mięsa.

Konsystencja:

Niejednolita, trwała, krucha. Po przełamaniu wydaje charakterystyczny trzask.

Smak:

Mięso wieprzowe z wyczuwalnym dodatkiem czosnku i aromatem suszonych owoców jałowca.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Zakrzew położona w województwie mazowieckim posiada bardzo dobre warunki do prowadzenia produkcji rolniczej, która przez lata skierowana była na produkcję artykułów żywnościowych. Położenie jej w strefie miasta Radomia spowodowało, że stała się jednym z ośrodków zaopatrującym ww. miasto w produkty masarskie, z których największą popularnością cieszyła się zakrzewska kiełbasa jałowcowa. Do jej przygotowania używane jest mięso wieprzowe, głównie kawałki szynki i łopatki starannie oddzielone od tkanki tłuszczowej. Tak dobrane mięso poddawane jest marynowaniu przez około 7 dni. Następnie zostaje skręcone na odpowiedniej siatce i dodawane są przyprawy takie jak pierz, sól, czosnek oraz suszone owoce jałowca. Dzięki owocom jałowca kiełbasa posiada charakterystyczny smak i aromat, który wyróżnia ją spośród innych podobnych produktów. Kolejnym ważnym etapem produkcji jest wędzenie, które odbywa się w specjalnej wędzarni opalanej drewnem liściastym przez około 10 godzin. Tak przygotowana do dnia dzisiejszego cieszy się dużą popularnością, o czym świadczą liczne wyróżnienia podczas festynów i konkursów kulinarnych.