Szynka zdziechowska
Szynka zdziechowska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-01-24
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Osznurowana szynka, pozyskana z udźca tylnego trzody chlewnej z niewielką ilością tłuszczu.

Kształt:

Nieforemny stożek, walec.

Rozmiar:

Waga szynki od 2,5 do 4 kg. Średnica to wielkość ok. 30 cm na 20 cm.

Barwa:

Zewnętrzna od złotej do jasnobrązowej. Na przekroju różowo-czerwona z widoczną niewielką białą warstwą tłuszczu ze skórą.

Konsystencja:

Zwarta, ścisła w przekroju. Powierzchnia gładka, czysta, lekko wilgotna.

Smak:

Charakterystyczny poprzez odpowiednie marynowanie mięsa oraz użyte przyprawy, które wpływają na jej aromatyczność. Ponadto dzięki długiemu wędzeniu w wędzarni opalanej drzewem, charakterystyczny wyczuwalny smak tradycyjnej wędzonki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje się wyjątkową jakością i niepowtarzalnym smakiem, który wyróżnia ją spośród innych produktów wędliniarskich w regionie. Szynka wytwarzana jest według starej niezmienionej receptury, w oparciu o tradycyjne surowce. Na początku mięso zostaje umieszczone w specjalnie przygotowanej marynacie przez okres od 14 do 21 dni. Do marynaty dodawana jest domieszka różnych ziół i naturalnych przypraw, co nadaje szynce charakterystyczny smak. Zamarynowane mięso zostaje osznurowane, dzięki czemu zyskuje odpowiedni kształt i wygląd. Tak przygotowana szynka trafia do wędzarni opalanej drzewem liściastym, gdzie zostaje poddana wędzeniu trwającemu od 5 do 6 godzin. Następnie poddawana jest parzeniu przez około 4 godziny. Tak przygotowana szynka zdziechowska prezentowana jest podczas różnego rodzaju festynów, uroczystości gminnych, wojewódzkich i ogólnokrajowych, gdzie za swój wyjątkowy smak nagradzana jest licznymi wyróżnieniami.