Salceson wizytowy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2012-07-18
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Salceson zamknięty w naturalnym żołądku świńskim. Na przekroju widoczne kawałki chudego mięsa, które zostały wypełnione niewielką ilością galarety, a także pozbawione tłuszczu.

Kształt:

W zależności od użytego żołądka świńskiego: półokrągły, owalny, płaski.

Rozmiar:

Przeciętna waga salcesonu waha się pomiędzy 2,5 do 3,5 kg. Średnica – to wielkość około 25 cm na 15 cm.

Barwa:

Zewnętrzna o kolorze jasno różowym, w przekroju nasycony róż z wyraźnie widocznymi elementami mięsa, galarety.

Konsystencja:

Stała, sprężysta.

Smak:

Charakterystyczny dla takiego rodzaju wyrobu, uzyskany dzięki odpowiedniemu marynowaniu mięsa oraz użytym przyprawom: czosnku i pieprzu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Salceson wizytowy to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości położonej w powiecie radomskim. Jego sposób produkcji oraz tradycyjna, niezmieniona przez lata receptura sprawiały, że to właśnie wyjątkowy smak odróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku. Do produkcji salcesonu używane jest mięso wieprzowe tylko I klasy: golonka, głowizna, kawałki szynki bez sztucznych dodatków i konserwantów. Na początku mięso zostaje umieszczone w specjalnej marynacie i pozostaje tam przez kilka dni. Dla uzyskania charakterystycznego smaku i zapachu do marynaty dodawana jest mieszanka ziół. Zamarynowane mięso gotuje się i przyprawia solą, pieprzem i nakłada w naturalne żołądki wieprzowe i ponownie gotuje. Ostatnim etapem produkcji salcesonu jest uformowanie jego kształtu oraz ostudzenie. Gotowy salceson jest produktem chudym o niskiej zawartości tłuszczu. Ponadto, jest źródłem wysokowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Mimo ograniczonej produkcji salceson wizytowy jest produktem o wysokiej renomie i rozpoznawalności na rynku wojewódzkim, o czym świadczą liczne przyznane wyróżnienia.