Piwo z Ciechanowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2008-12-03
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Piwo Porter – przejrzysty i klarowny płyn, na powierzchni utrzymuje się gęsta, puszysta, beżowa piana o strukturze drobnopęcherzykowej. Piwo wyborne niepasteryzowane – złocisty klarowny płyn, na powierzchni długo utrzymuje się gęsta, puszysta, biała piana o strukturze drobnoziarnistej. Piwo mocne niepasteryzowane – złocisty klarowny płyn, na powierzchni puszysta, biała piana o gęstej konsystencji, dość obfita, osadza się na szklance i długo utrzymuje. Piwo miodowe – złocisty płyn, naturalnie mętny, na powierzchni dość obfita, puszysta, biała piana o gęstej konsystencji, osadzająca się i długo utrzymująca. Piwo pszeniczne – złocisty płyn, równomiernie mętny, na powierzchni osadzająca się i długo utrzymująca dość obfita, puszysta, biała piana o gęstej konsystencji.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

Piwo Porter – szklana butelka o pojemności 0,325 litra. Piwo wyborne niepasteryzowane – szklana butelka o pojemności 0,5 litra. Piwo mocne niepasteryzowane – szklana butelka o pojemności 0,5 litra. Piwo miodowe – szklana butelka o pojemności 0,5 litra. Piwo pszeniczne – szklana butelka o pojemności 0,5 litra.

Barwa:

Piwo Porter – barwa mahoniowa, pod światło ciemno rubinowa, wiśniowa. Piwo wyborne niepasteryzowane – barwa jasna, słomkowa. Piwo mocne niepasteryzowane – barwa jasna, słomkowa. Piwo miodowe – złocista, jasna naturalnie opalizująca. Piwo pszeniczne – żółta w odcieniu starego złota.

Konsystencja:

Płynna

Smak:

Piwo Porter – bardzo złożony i harmonijny. Piwo stosunkowo wytrawne o delikatnej słodyczy i wyraźnej goryczce z nutami kawowo-karmelowymi. Alkohol słabo wyczuwalny. Piwo wyborne niepasteryzowane – delikatna słodycz, wyczuwalna wytrawna goryczka oraz grapefruitowa kwasowość. Piwo o szlachetnym aromacie kwiatowo-chmielowym, z ledwo wyczuwalnym aromatem słodu. Piwo mocne niepasteryzowane – piwo słodkie o wyraźnie wyczuwalnej goryczce, z lekką nutą chmielu. Dobrze wyczuwalny zapach chmielowo-goryczkowy. Piwo miodowe – o intensywnym zapachu, wyczuwalne aromaty kwiatowe i winne. Smak lekko słodki z wyczuwalną goryczką. Piwo pszeniczne – bardzo smakowity, wyrazisty owocowy posmak orzeźwiającej lekkości. Czuć wyraźne nuty goździkowo-bananowe.

Dodatkowe Informacje:

Piwo Porter – 18,0% zawartości ekstraktu wagowego i 8,0% objętości alkoholu. Piwo wyborne niepasteryzowane – 12,1% zawartości ekstraktu wagowego i 6,2% lub 4,65% objętości alkoholu. Piwo mocne niepasteryzowane – 14,1% zawartości ekstraktu wagowego i 7,0% objętości alkoholu. Piwo miodowe – 14,0% zawartości ekstraktu wagowego i 6,2% objętości alkoholu. Piwo pszeniczne – 12,1% zawartości ekstraktu wagowego i 4,8% objętości alkoholu.

Tradycja:

Piwo dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne cukry, białka, a także sole mineralne. Chmiel posiada właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Dzięki niskiej zawartości sodu może być spożywane przez osoby stosujące dietę bezsolną. Piwo to pobudza pracę nerek, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, a także obniża napięcie nerwowe. Napój ten orzeźwia i pobudza apetyt. Tradycja produkcji piwa w Ciechanowie sięga XIII wieku. Zachowały się tam do dnia dzisiejszego historyczne pomieszczenia i urządzenia technologiczne, co ułatwiło odtworzenie procesu leżakowania i fermentacji. Tradycyjne procesy warzenia gwarantują niepowtarzalny aromat, klarowność i smak piwa. Mimo wojen, kryzysów nieprzerwanie przez ponad 140 lat w Ciechanowie produkuje się piwo. Zachowało się tam wiele cennych dokumentów, które pozwalają wyobrazić sobie, jak wyglądała produkcja piwa w XIX i na początku XX wieku. Od 1864 roku po ostatnim zrywie wolnościowym narodu polskiego, car Rosji wydał rozporządzenie zezwalające Polakom na prowadzenie działalności gospodarczej na własny rachunek i właśnie w tym roku nieznani w branży piwowarskiej Państwo Marianna i Franciszek Żebrowscy uruchomili browar. Po wstępnym uruchomieniu produkcji w 1875 roku sprzedali posesję Państwu Marcinowi i Filipinie z Dachnów Wilichom. Również i oni nie poradzili sobie z technologią produkcji piwa. Produkcja piwa ruszyła w 1876 roku po przejęciu browaru przez Karola Machlejda. Był on znanym warszawskim przemysłowcem, który zaczynał jako majster piwowarski, praktykujący w dzierżawionym przez swojego ojca browarze na warszawskim Grochowie. Nagromadzone wielowiekowe tradycje browarnictwa ciechanowskiego w połączeniu z doświadczeniem piwowarskim Karola Machlejda stworzyło wyjątkowy klimat do warzenia doskonałych piw. To tutaj powstały pierwsze w Polsce piwa typu Bawarskiego czy Pilzneńskiego. W Ciechanowie był to pierwszy w XIX wieku, tzw. wieku „pary i elektryczności”, zakład przemysłowy. Obecnie w Ciechanowie warzy się różne rodzaje piw nawiązując do ciechanowskiej tradycji, między innymi: porter, jasne pełne – wyborne, jasne mocne niepasteryzowane, pszeniczne oraz miodowe. Wszystkie te piwa produkowane są według tradycyjnych metod przy zachowaniu starych receptur. Dzięki doskonałej jakości i oryginalnemu smakowi piwa z Ciechanowa szybko zdobyły uznanie na rynku. Świadczą o tym liczne nagrody przyznane na największych branżowych konkursach i wystawach europejskich. Renomę doceniali jurorzy między innymi w takich metropoliach jak Neapol, Madryt, Londyn, Paryż, Moskwa czy Odessa.