Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy
Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-09-07
  • kategoria Produkty mięsne
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Masa mięsna z chropowatą powierzchnią, na przekroju widoczne kawałki rozdrobnionych warzyw tj. marchewki, cebuli, pietruszki.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym jest wypiekany, najczęściej prostokątny.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym jest wypiekany.

Barwa:

Zewnętrzna ciemnobrązowa, w przekroju beżowa.

Konsystencja:

Stała i miękka.

Smak:

Pieczonego mięsa z posmakiem ziołowych przypraw tj. pieprzu, soli i czosnku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Na przestrzeni wieków na terenie gminy Stara Kornica zachodziły przeróżne przemiany kulturowe, a sam teren należał do kilku województw. W związku z tym, że na tym obszarze żyli mieszkańcy Mazowsza, Litwy, południowego i północnego terenu Rusi, wyodrębniła się wspólna kultura, zwyczaje, a także i kuchnia. Obecnie gmina Stara Kornica położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego, a jej mieszkańcy do dnia dzisiejszego kultywują tradycje, także te związane z przygotowywaniem przeróżnych dań, przetworów oraz wyrobów piekarniczych i mięsnych. Jednym ze znanych wyrobów jest pasztet z mięsa wieprzowego z dodatkiem gotowanych warzyw, takich jak marchewka, cebula i pietruszka. „Specyficzny jest smak, jaki uzyskiwany jest poprzez połączenie mięsa wieprzowego, wielokrotnie zmielonego z gotowanymi warzywami, cebulką i przyprawami” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Stara Kornica). Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy zazwyczaj przygotowywany jest na święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanoc, ale także na co dzień. Prezentowany jest podczas licznych festynów i dożynek, gdzie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród mieszkańców Starej Kornicy i okolic.