Papryka przytycka
Papryka przytycka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2011-07-28
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Wygląd uzależniony od cech poszczególnej odmiany i stopnia dojrzałości.

Kształt:

Owoce papryki mogą być gładkie lub żebrowane, różnej wielkości i kształtu – od kulistych, spłaszczonych do silnie wydłużonych spiczasto zakończonych. Ze względu na owoce papryki można wyróżnić następujące typy handlowe: owoce wydłużone (ostro zakończone o szerokości powyżej 30 mm), owoce o kształcie graniastosłupa (tępo zakończone o szerokości powyżej 50 mm) oraz owoce w kształcie graniastosłupa (ze stożkowatym zakończeniem o szerokości powyżej 40 mm) oraz owoce spłaszczone (pomidorokształtne o szerokości 55 mm).

Rozmiar:

Owoce papryki w zależności od uprawianej odmiany mogą osiągnąć wielkość od 6 cm do nawet 15 cm długości.

Barwa:

W zależności od stopnia dojrzałości. Początkowo zielona lub żółta, a po uzyskaniu odpowiedniej dojrzałości przyjmuje kolor czerwony.

Konsystencja:

Jędrna, lekko miękka, gładka skóra.

Smak:

W zależności od odmiany. Smak może być kwaśny, słodki i pikantny – o różnym stopniu natężenia. Charakterystyczny smak papryka zawdzięcza kapsaicynie – alkaloidowi o silnie piekącym smaku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Uprawę papryki w Polsce rozpoczęto ponad 25 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papryka to skarbnica witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna. Znajduje się w niej również beta-karoten, witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor) oraz kapsaicyna. W latach 80-tych papryka była bardzo dochodową uprawą. Drewniane konstrukcje tuneli były stosunkowo tanią inwestycją i łatwą do wykonania przez każdego rolnika. Sprawiło to, że z roku na rok przybywało tuneli i nowych plantatorów. Dlatego na skutek bardzo dużej produkcji tego warzywa – gmina Przytyk wraz z okolicznymi gminami: Potworów, Rusinów, Klwów nazwane zostały „paprykowym zagłębiem”. To właśnie z tego obszaru pochodzi około 80% krajowej produkcji tego warzywa. W samym Przytyku paprykę uprawia się obecnie w około 200 gospodarstwach, w 2500 tunelach foliowych na powierzchni około 105 hektarów. Tradycje i powiązania papryki z regionem przytyckim podkreślają Ogólnopolskie Targi Papryki odbywające się rokrocznie organizowane od 1999 roku. Stanowią one znakomitą formę promocji przednich odmian, na które popyt stale wzrasta. Targi to również doskonała okazja do spotkań producentów z kraju i za granicy.