Nalewka wiśniowa zakroczymska
Nalewka wiśniowa zakroczymska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2009-03-31
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Płyn

Kształt:

Zależy od wielkości naczynia.

Rozmiar:

Naturalny kolor wiśni.

Barwa:

Naturalny kolor wiśni.

Konsystencja:

Ciecz klarowna, lekko lepka.

Smak:

Smak słodki, zapach wiśni.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja przyrządzania nalewek znana jest od czasów starożytnych – autorem likieru z wina zaprawianego miodem był Hipokrates. W średniowieczu z wyrobu likworów słynęli alchemicy oraz mnisi, dla których produkcja trunków z racji posiadanych sadów przyklasztornych ogrodów stała się ważnym źródłem dochodów. W Polsce zakonną tradycję szybko przyswoiła sobie szlachta, wkrótce też bez domowych nalewek nie mogło się obejść żadne szanujące się gospodarstwo staropolskie. Nalewki są bardzo popularnym produktem na terenie całego kraju. To wspomnienie całego bogactwa tradycji szlacheckich dworów, domostw, gościnności ich mieszkańców, zasobności spiżarni i sadów. Wytwarzanie nalewek z wiśni w okolicach Zakroczymia znane jest od co najmniej 40 lat. Robieniem nalewki zajmują się głównie kobiety, na własne potrzeby. Nalewka wiśniowa zakroczymska produkowana jest głównie z wiśni rosnących w przydomowych sadach. Różnice w smaku spowodowane są głównie ilością zawartego w nalewce alkoholu, a to z kolei zależy od upodobań osób wytwarzających dany produkt. Zgodnie z tradycją, nalewki powstają na bazie wyłącznie naturalnych produktów, mieszając wiśniowy sok z alkoholem w odpowiednich proporcjach. Sam proces produkcyjny rozbity jest na kilka etapów. Przede wszystkim po zebraniu i umyciu wiśni należy je wydrylować, zasypać cukrem w proporcji 1 kg wiśni do 1 kg cukru i czeka się aż wiśnie puszczą sok. Następnie po zlaniu go do gąsiora, sok miesza się ze spirytusem w proporcji 5:1 (w zależności od upodobań) i przechowuje w dębowych beczkach lub szklanych bądź ceramicznych gąsiorach, w których leżakuje do osiągnięcia odpowiedniego smaku przez okres kilku tygodni. Spożywany jest na co dzień oraz podczas rodzinnych uroczystości takich jak urodziny, imieniny, chrzciny, a także w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.