Naleśniki starokornickie
Naleśniki starokornickie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-01-14
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Naleśnik złożony w kopertę z nadzieniem serowym.

Kształt:

Zbliżony do trójkątnego.

Rozmiar:

Około 10-15 dag.

Barwa:

Od jasnobrązowej do żółtej, w przekroju widoczny biały ser.

Konsystencja:

Dosyć zbita.

Smak:

Słodki, serowy z nutą wanilii i cynamonu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierwsze informacje na temat naleśników w Polsce pochodzą z XVI w. Były częstym staropolskim pożywieniem. Pierwotnie robiono je z gruboziarnistej mąki żytniej i pieczono bezpośrednio na płycie kuchennej, przez co były nieco grubsze i bardziej suche. Ziemia kornicka leży na pograniczu kultur i narodów. Zapoczątkowane w drugiej połowie XIV wieku skomplikowane procesy migracyjne sprawiły, że ścierały się tu wpływy polskie, litewskie i rusińskie. Znalazło to też odzwierciedlenie w kuchni tego regionu, przez co potrawy przyrządzane przez kornickie gospodynie są charakterystyczne tylko dla tego regionu Mazowsza. Naleśniki starokornickie to potrawa przygotowywana dawniej przez kobiety z Kornicy obowiązkowo raz w tygodniu w piątek. Podstawą tej potrawy jest ciasto na bazie mleka i mąki z dodatkiem jaj, soli, cukru. „Naleśniki smażono na patelni, którą wcześniej smarowano skórką od słoniny, aby się nie przykleiły, a potem kładło się na talerzu, aby równo je posmarować. (…) Wyrabiało się farsz z sera, cukru i żółtek, którym smarowano naleśniki. Następnie składano go w kopertę i smażono na masełku tak, aby zarumieniły się z jednej i z drugiej strony” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Nowych Szpaków). Dzisiaj naleśniki starokornickie przygotowuje się nie tak często jak dawniej, ale nadal są przysmakiem dzieci i dorosłych. Ponadto naleśniki starokornickie prezentowane są na wielu pokazach kulinarnych na terenie naszej gminy i poza nią.