Lipówka kornicka
Lipówka kornicka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-05-14
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Klarowna ciecz.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnożółta.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Zapach kwiatu lipy i miodu. Smak słodko-ziołowy.

Dodatkowe Informacje:

Zawartość alkoholu od 35% do 45%. Kwiat lipy musi być zebrany w pełni kwitnienia w słoneczny dzień.

Tradycja:

Pierwsze wzmianki o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Nalewki były specjałem wytwarzanym zarówno na dworach szlacheckich, jak również pośród mieszkańców małych wsi. Do produkcji wykorzystywano owoce i zioła z ogrodów, z pobliskich pól i lasów. W początkowym okresie wytwarzania, nalewki przechowywano w dębowych beczkach w chłodnych pomieszczeniach, później w słojach i gąsiorach ze szkła. Od wieków sposoby wytwarzania nalewek niewiele się zmieniły. Pierwsze przepisy na nalewki lipowe pochodzą z 1889 roku z książki pt. „Nowa Praktyczna Gospodyni Litewska” autorstwa Karoliny Białozierskiej. Lipówka wytwarzana jest w okolicach Kornicy już od ponad 100 lat. Charakterystyczny słodki smak z nutą goryczy ziołowej uzyskiwany jest dzięki wykorzystaniu kwiatów lipy i miodu, najczęściej lipowego. „Im więcej kwiatów lipy tym bardziej ziołowa posiadająca goryczkę. Jeżeli dodamy więcej miodu to będzie bardziej likier niż nalewka” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Starej Kornicy). Nalewka ta od dawna zachwycała smakiem i zapachem gości zapraszanych na święta czy rodzinne spotkania. Obecnie receptura na lipówkę przekazywana jest młodszym pokoleniom, które z zapałem ją przygotowują. Nalewka prezentowana jest na wielu pokazach kulinarnych organizowanych na terenie gminy Kornica.