Konfitura borówkowa z gruszką
Konfitura borówkowa z gruszką
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-03
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Całe owoce borówki brusznicy z kawałkami gruszki w lekko gęstym syropie.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Wiśniowo-czerwona pochodząca od owoców borówki. Kawałki gruszki również zabarwione. Lśniący, szklisty połysk.

Konsystencja:

Niejednorodna, borówki i gruszki zwarte. Syrop lepki i lekko gęsty.

Smak:

Smak słodki z lekko winnym zapachem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Gmina Paprotnia położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego i jest gminą typowo rolniczą. Głównym zajęciem mieszkańców jest uprawa pszenicy, żyta, a także ziemniaków. Ponadto, gminę pokrywają duże połacie lasów, które dostarczają mieszkańcom wielu owoców leśnych, między innymi borówek. Gospodynie od pokoleń przygotowywały z nich przeróżne przetwory, ale najbardziej znaną na tych terenach jest konfitura borówkowa z gruszką. Do jej przygotowania należy zebrać z okolicznych lasów dojrzałe już owoce borówki, a następnie dokładnie je umyć i zalać wrzątkiem. Zalanie owoców borówki wrzątkiem powoduje ich zmiękczenie oraz pozbawienie charakterystycznej goryczki. Odsączone borówki zasypywane są cukrem w stosunku 1:1 i odstawiane na 12 godzin w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie borówki gotowane są na małym ogniu przez około 20 minut i po tym czasie studzone. Ta czynność powtarzana jest czterokrotnie, aż borówki odpowiednio nasiąkną cukrem i zrobią się szkliste. Do ostatniego gotowania dodawane są obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na części gruszki aż do uzyskania ich miękkości. Tak przygotowana konfitura, jeszcze gorąca, przelewana jest do odpowiednich naczyń np. słoików, szczelnie zakręcana i odstawiana do dołu wieczkiem aż do wystudzenia. Konfitura borówkowa z gruszką przechowywana w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu zachowuje wartości owoców oraz ich zapach i aromat. Konfitura borówkowa wykorzystywana jest jako deser, nadzienie do pączków, ciast, ale przede wszystkim jako dodatek do pieczonego drobiu i innych przekąsek.