Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2010-05-17
  • kategoria Inne produkty
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Jajo perlicze jest nieco mniejsze od jaja kurzego, różni się również kształtem, z jednej strony jest zaokrąglone, natomiast przeciwna strona jest bardziej wydłużona.

Kształt:

Kształt owalny.

Rozmiar:

Długość od 36 do 56 mm, waga od 43 do 44 g.

Barwa:

Skorupka jest matowa, koloru brązowo-żółtego, w różnych odcieniach, żółtko ma barwę od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej.

Konsystencja:

Skorupka podatna na zgniecenie lub potłuczenie, dwukrotnie przewyższa twardością skorupkę jaj kurzych, wewnątrz konsystencja płynna.

Smak:

Smak delikatny, charakterystyczny dla jaj perliczych, zależy od jakości zjadanego pożywienia.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Do Europy perlice zostały przywiezione z Afryki w XV w. przez portugalskich żeglarzy. Od tego momentu ich hodowla rozpowszechniła się w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce. Jak pisze M. Trybulski w książce „Gospodarski chów ptactwa domowego” (Warszawa – Kraków 1948): „Perlice są chowane u nas od dawna, (…) głównie jako uzupełnienie innych gatunków ptactwa domowego w gospodarstwach posiadających odpowiednie warunki do chowu tych ptaków”. W XIX i na początku XX wieku na wsiach Polski centralnej bardzo często oprócz kur, gęsi czy indyków można było spotkać perliczki. Mieszkańcy wsi Grabina Radziwiłłowska wspominają, że perliczki były hodowane w tej okolicy prawie w każdym gospodarstwie. Były one bardzo popularne ze względu na niskie koszty ich utrzymania – dużą część pożywienia zdobywały same, chodząc w pobliżu gospodarstw. Perliczki trzymają się w stadach, dlatego bardzo rzadko są atakowane przez drapieżniki, a dodatkowo ich głosy odstraszają lisy i jastrzębie. Jaja perlicze są cenione, ze względu na swój smak. Ich wartość odżywcza jest wyższa niż jaj kurzych, dlatego zaleca się ich stosowanie w odżywianiu dzieci i rekonwalescentów. Zawartość karotenu i witaminy A w żółtku jaj perliczych jest czterokrotnie większa niż w żółtku jaj kurzych. Ich bardzo ważną zaletą jest zdolność utrzymywania się w stanie świeżym przez wiele miesięcy, nawet do 1 roku. W hodowli perliczek bardzo ważną rolę odgrywają warunki środowiskowe. W Grabinie Radziwiłłowskiej, znajdującej się na terenie Bolimowskiego Parku Krajobrazowego, ptaki te mają dostęp do wysokiej jakości, naturalnego pokarmu, dzięki czemu ich jaja charakteryzują się znakomitym smakiem i cieszą dużym uznaniem.