Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki
Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-08-07
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Kawałek mięsa – golonki z ciemnobrązową, rumianą skórką, wypełniony farszem.

Kształt:

Zbliżony do okrągłego.

Rozmiar:

Średnia.

Barwa:

Na zewnątrz ciemnobrązowa, rumiana, na przekroju jasnobrązowa z wyraźnymi żółtymi kawałkami kurek.

Konsystencja:

Zbita, po upieczeniu dobrze się kroi.

Smak:

Aromatyczny, charakterystyczny dla pieczonego mięsa.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Rudka to miejscowość położona w gminie Stara Kornica. Miejscowość ta otoczona jest lasami bogatymi w owoce i grzyby leśne. Jesienią, gdy przychodzi czas grzybobrania, wielu mieszkańców Rudki udaje się do lasu po grzyby, przede wszystkim kurki, które później wykorzystuje w domowej kuchni. Na terenach tych powszechnie przygotowywano golonkę faszerowaną grzybami leśnymi, najczęściej kurkami. Golonka „musiała być z własnej hodowlanej świnki pasionej tradycyjnymi ziemniakami i ospą z własnej stodoły. Przed pieczeniem leżała w zalewie słonej, a później pieczona była na czerwono w piecu chlebowym. Początkowo piekło się ją z kością, później wyjmowano i nadziewano mięsem mielonym z grzybami zbieranymi w rudeckim lesie” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami wsi Rudka). Farsz przygotowywany z mięsa mielonego wieprzowego z dodatkiem leśnych grzybów, jajka i przypraw, jest to doskonałe połączenie tradycyjnych smaków, charakterystycznych dla tego terenu. Po wypełnieniu golonki farszem, obficie posypywano ją ziołami i przyprawami, kładziono na blasze i pieczono, najlepiej w piecu chlebowym. Podczas pieczenia należało kilkakrotnie obracać ją polewając piwem. Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki jest popularna wśród lokalnej ludności, a także przybywających gości. Prezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rudki zdobywa liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. nagrodę Perła 2009.