Czarnina ze Mchowa
Czarnina ze Mchowa
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-07-29
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

Gęsta zawiesista ciecz z dodatkiem krwi kaczki lub gęsi oraz warzyw takich jak marchew, pietruszka oraz cebula.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Ciemnobrunatna.

Konsystencja:

Płynna, lepka w dotyku.

Smak:

Winny i słodko-kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Czarnina to zupa o długoletniej tradycji, przygotowywana na bazie rosołu z dodatkiem krwi zazwyczaj gęsi lub kaczki. Dawniej jej podanie symbolizowało odmowę, odrzucenie, jak w słynnym utworze literackim Adama Mickiewicza pod tytułem „Pan Tadeusz”, czyli Ostatni Zajazd na Litwie: „I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano I czarną mu polewkę do stołu podano (…)”. Sposób przygotowania czarniny ze Mchowa rozbity jest na kilka wyraźnie określonych etapów. Pierwsza faza polega na pozyskaniu krwi i mięsa z kaczki lub gęsi, a następnie dodaniu octu, aby zapobiec jej krzepnięciu. Mięso, podroby oraz włoszczyzna umieszczane są w garnku, zalewane wodą i gotowane do miękkości. Kolejnym etapem jest przygotowanie krwi, tzn. krew mieszana jest z mąką i zimną wodą, hartowana poprzez dodanie gorącego rosołu i dokładnie wszystko jest mieszane do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do rosołu dodawano odpowiednio przygotowaną krew i gotowano. Na koniec mieszkańcy Mchowa w zależności od gustu dodawali różne przyprawy bądź zabielali zupę gęstą kwaśną śmietaną. „W moim domu czarninę podawano z własnoręcznie robionym makaronem. Czasami jedliśmy czarninę z gotowanymi kartoflami. Kiedy dorosłam sama również gotowałam czarninę swojej rodzinie, nauczyłam też córkę, która wprawdzie bardzo rzadko to robi, ale też umie ugotować pyszną czarninę” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Mchowa).