Baba z chleba żytniego
Baba z chleba żytniego
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2006-03-10
  • kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze
  • województwo woj. mazowieckie

Wygląd:

„Babka” w polewie czekoladowej dekorowana orzechami włoskimi

Kształt:

Okrągły z dziurką (babka)

Rozmiar:

Waga 0,5 kg

Barwa:

Brunatna, na zewnątrz polewa czekoladowa

Konsystencja:

Mięsista

Smak:

Chlebowo-cynamonowa

Dodatkowe Informacje:

Wykończona słodką polewą czekoladową, bez dodatków w rodzaju słodkiego chleba; możliwy dodatek bakalii

Tradycja:

Przepis na babę z chleba żytniego został zaczerpnięty z rękopisu znajdującego się wśród zbiorów Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Walk nad Bzurą. Rękopis ten odnaleziono w budynku nieistniejącego dziś zajazdu sochaczewskiego. Brak jest w tym rękopisie oznaczenia daty jego powstania oraz autora, jednakże można przypuszczać, że była nią osoba pełniąca w zajeździe funkcję kucharza