Ser twarogowy z mleka krowiego - krajanka
Ser twarogowy z mleka krowiego - krajanka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-04-21
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubuskie

Wygląd:

Masa serowa z mleka krowiego z przyprawami.

Kształt:

Trójkąt.

Rozmiar:

Waga około 1,5 kg.

Barwa:

Jasnożółta.

Konsystencja:

Zwarta masa.

Smak:

Słonawy, śmietankowy, lekko pikantny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Dawniej na tych terenach prowadzone były państwowe gospodarstwa rolne, zajmujące się hodowlą bydła mlecznego. Obecnie znajdują się gospodarstwa indywidualne, które kontynuują hodowlę bydła oraz wytwarzanie z mleka przeróżnych wyrobów. Jednym z najpopularniejszych produktów mlecznych jest ser twarogowy – krajanka. Przygotowywany jest z mleka odtłuszczonego z dodatkiem śmietany oraz przypraw takich jak sól i pieprz. Bardzo ważnym etapem przy produkcji sera jest dobre wymieszanie całej masy twarogowej ze wszystkimi dodatkami. Na koniec masa twarogowa przekładana jest do lnianego worka o kształcie rożka i wkładana pomiędzy deski w celu odsączenia resztki serwatki. Tak przygotowany ser twarogowy może być spożywany na wiele sposobów tj. pokrojony na kromce chleba lub z dodatkiem szczypioru. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi czy farsz do naleśników.