Ser twarogowy z mleka koziego – krajanka
Ser twarogowy z mleka koziego – krajanka
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-04-01
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubuskie

Wygląd:

Masa serowa z mleka koziego z przyprawami.

Kształt:

Trójkąt.

Rozmiar:

Waga około 1,5 kg.

Barwa:

Biała.

Konsystencja:

Zwarta masa.

Smak:

Słonawy, śmietankowy, lekko pikantny. Zapach śmietankowy z nutą pieprzu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Znajduje się tam wiele zabytków, z których najważniejszym są ruiny zamku Karolat. Mieszkańcy wsi Siedlisko wspominają, że wokoło zamku pasły się stada kóz, a mieszkańcy wsi trudnili się ich hodowlą i wyrabianiem serów z ich mleka. Przepis na przygotowanie sera twarogowego z mleka koziego – krajanka znany jest w Siedlisku, jak i w okolicznych miejscowościach od bardzo dawna tj. od lat 50-tych. Do dziś wyrabiany jest tą samą metodą z mleka odtłuszczonego. Do sera chudego dodawana jest gęsta śmietana w celu jego związania oraz sól i pieprz grubo mielony do smaku. Następnie wszystko jest długo mieszane, aby rozprowadzić równomiernie wszystkie dodatki. Kolejnym etapem jest przełożenie sera do lnianego worka o kształcie rożka i umieszczenie go pomiędzy dwie deski i przyciśnięcie kamieniem w celu odsączenia reszty serwatki. Ser nadaje się do spożycia najlepiej na drugi dzień, ponieważ posiada zwięzłą konsystencję, co sprawia, że bardzo dobrze nadaje się do krojenia i stąd wzięła się jego nazwa „krajanka”. Ser twarogowy spożywany jest na wiele sposobów tj. z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki, na kromce chleba. Może być także dodawany do różnego rodzaju potraw takich jak pierogi, farsz do naleśników czy łazanek.