Ser dojrzewający z mleka krowiego
Ser dojrzewający z mleka krowiego
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2016-04-21
  • kategoria Produkty mleczne
  • województwo woj. lubuskie

Wygląd:

Masa serowa z mleka krowiego.

Kształt:

W zależności od użytej formy, najczęściej okrągły.

Rozmiar:

Średnica około 30 cm.

Barwa:

Zewnętrzna ciemnożółta, na przekroju jasnożółta.

Konsystencja:

Zwarta masa.

Smak:

Słonawy, zapach intensywny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Siedlisko to niewielka wieś położona w gminie Siedlisko w województwie lubuskim. Dawniej na tych terenach prowadzone były państwowe gospodarstwa rolne, zajmujące się hodowlą bydła mlecznego. Obecnie znajdują się gospodarstwa indywidualne, które kontynuują hodowlę bydła oraz wytwarzanie z mleka przeróżnych wyrobów. Jednym z nich jest wyrabiany od dawana ser dojrzewający. Przygotowana masa twarogowa z pełnego mleka posypywana jest solą i szczelnie okrywana lnianą ściereczką. „Ser ten dojrzewał więcej niż tydzień w temperaturze pokojowej, aż mocno pachniał (wydzielał intensywny aromat) i był obślizgły, a nawet pokrywał się pleśnią”. (Wspomnienia mieszkańców gminy Siedlisko). Ser ten spożywany jest na co dzień zazwyczaj sam lub stanowi dodatek do sałatek lub wielu dań.