Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-12-05
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubuskie

Wygląd:

Pieróg z gładkim brzegiem lub z falbanką – w zależności od sposobu klejenia ręcznego brzegów, z farszem z kaszy gryczanej i twarogu.

Kształt:

Półkolisty.

Rozmiar:

Długość 5-8 cm, wysokość 2-3 cm.

Barwa:

Kremowa.

Konsystencja:

Miękka, elastyczna, sprężysta, delikatna w dotyku.

Smak:

Charakterystyczny dla kaszy gryczanej ze smażoną cebulką i lekko mlecznym posmakiem twarogu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierogi to cienko rozwałkowane ciasto wypełnione nadzieniem, farszem. W Polsce pierogi znane są od XVIII wieku, należą do potraw tanich, łatwych do przyrządzenia, a przy tym pożywnych i bardzo smacznych. Na Ziemię Lubuską pierogi przywędrowały w czasie pożogi wojennej wraz z Polakami przesiedlonymi z okolic Stanisławowa, Lwowa, Tarnopola. Również po wojnie cieszyły się popularnością ze względu na niewielką ilość potrzebnych składników do przygotowania pożywnego obiadu. Surowce pochodziły z własnego gospodarstwa rolnego, wystarczyły dobre chęci, sprawne ręce gospodyni i już leżały na stolnicy, ułożone rzędem i czekały na ugotowanie. Do przygotowania pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem potrzebna jest mąka pszenna, ciepła woda, kasza gryczana, ser twarogowy, cebula, sól i pieprz. Kaszę gryczaną należy ugotować na sypko, następnie odsączyć z wody i pozostawić do schłodzenia. Cebulę podsmażyć na złoty kolor na maśle sklarowanym. Twaróg należy połączyć z ugotowaną kaszą, cebulą smażoną, solą i pieprzem. Tak powstały farsz należy nałożyć na rozwałkowane kawałki ciasta i zlepić brzegi. Pierogi należy gotować ok. 5 minut we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem podawane są na wiele sposobów – polane masłem, okraszone skwarkami, jak i też z dodatkiem kwaśnej domowej śmietany. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem wciąż cieszą się uznaniem i popularnością, a tradycja ich wytwarzania popularyzowana jest na wielu wydarzeniach w regionie, tj. dożynkach, festynach, targach, warsztatach kulinarnych.