Ogórki kiszone nadnoteckie
Ogórki kiszone nadnoteckie
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2013-09-11
  • kategoria Warzywa i owoce
  • województwo woj. lubuskie

Wygląd:

Błyszczące, owalne ogórki, równomiernie wybarwione, na przekroju widoczne dobrze wypełnione gniazda nasienne.

Kształt:

Owalny, w przekroju zbliżony do okrągłego.

Rozmiar:

Długość od 6 do 15 cm, średnica od 3 do 5 cm.

Barwa:

Oliwkowo-zielona, w przekroju nieco jaśniejsza. Barwa zalewy – szaro-biała.

Konsystencja:

Stała. Ogórki są jędrne i chrupiące.

Smak:

Kwaśny, charakterystyczny dla ogórków kiszonych z wyczuwalnym aromatem przypraw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Tradycja uprawy i kiszenia ogórków nadnoteckich sięga lat 50-tych XX wieku. Przybyła do Lipek Wielkich rodzina kontynuowała i rozpowszechniała proces uprawy i kiszenia ogórków gruntowych. Jednocześnie uprawą i kiszeniem zajmowało się kilka gospodarstw z Ziemi Noteckiej kontynuując tę działalność po dzień dzisiejszy. Do produkcji używane są niezmiennie od lat odmiany rodzime – Polan, Śremski, Monastyrski. Do kwaszenia wykorzystuje się ogórki wysiewane po 8 maja, ponieważ jest to najlepszy termin w tym klimacie sprzyjający szybkiemu i dobremu plonowaniu ogórków. Ogórki kiszone nadnoteckie są produktem charakterystycznym dla klimatu i gleby na tych terenach. Gwarancją specyficznego smaku i aromatu jest metoda kwaszenia przekazywana z pokolenia na pokolenie, stosowane przyprawy i dodatki niezawierające konserwantów. Ponadto, aby ogórki były trwałe i nabrały odpowiedniego smaku, ważne jest dokładne wymycie i wyparzenie beczki do kiszenia ogórków. Następnie należy „na dno beczki ułożyć połowę lub jeśli beczka wysoka 1/3 części liści i przypraw. Układać ogórki pionowo, ciasno, lecz nie ugniatać. Po założeniu do połowy beczki, przełożyć ogórki połową pozostałych liści i przypraw i dopełnić beczkę ogórkami. Wierzch przykryć liśćmi, a następnie dopasować wieko beczki. W przykryciu powinien być otwór, przez który należy uzupełniać beczkę zimną zalewą. Po uzupełnieniu otwór zaczopować. Po pierwszej burzliwej fermentacji ilość zalewy nieco opadnie i wtedy należy sprawdzić czy ogórki są całkowicie pokryte zalewą. W miarę potrzeby ilość zalewy uzupełnić” (Poradnik Gospodyni – „Ogórki kwaszone”, praca zbiorowa 1970 r.). Ogórki kiszone nadnoteckie różnią się od innych niepowtarzalnymi walorami smakowymi, które wynikają z cech doskonałego surowca. Ogórki tradycyjne wykorzystywane są nie tylko dla potrzeb konsumpcyjnych rodziny, ale również prezentowane są na różnych wydarzeniach w gminie jak i poza gminą, tj. m.in. na targach i jarmarkach kulinarnych.