Żurawinówka biłgorajska
Żurawinówka biłgorajska
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2014-04-11
  • kategoria Napoje
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Klarowna przejrzysta ciecz.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Czerwona, rubinowa.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Słodki, o charakterystycznym bukiecie, wyczuwalny alkohol.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Żurawina to krzewinka, która występuje na podmokłych bagnistych połaciach lasów w okolicach Biłgoraja. Owoc żurawiny to kulista, krwistoczerwona, soczysta i bardzo kwaśna jagoda. Owoce dojrzewają późną jesienią, jednakże mogą pozostawać na krzewinkach przez całą zimę aż do wczesnej wiosny. Ponadto owoce te są wyjątkowo trwałe, „zawierają znaczne ilości cukrów i kwasów organicznych, m.in. cytrynowego, chinowego, benzoesowego i ursolowego, garbniki, pektyny, witaminy c i p, ślady karotenoidów i witaminy z grupy b, barwniki antocyjanowe oraz substancje mineralne, m. in. sole jodu” (K. Mikołajczyk, A. Wierzbicki, „Zioła źródłem zdrowia”). Żurawina jest głównym składnikiem żurawinówki, tradycyjnego produktu powiatu biłgorajskiego. Zachowało się wiele receptur tego napoju, a skład żurawinówki różni się nieco w poszczególnych miejscowościach. Najważniejsze jednak jest by zebrane dojrzałe owoce żurawiny były bez oznak zepsucia i innych zanieczyszczeń. Owoce te należy umyć, zmiażdżone ułożyć w gąsiorze, zasypać cukrem i macerować wstępnie przez 24 godziny. Po upływie doby należy zalać je wódką i ponownie macerować przez 24 godziny. Następnie należy je zalać spirytusem i macerować przez co najmniej miesiąc. Po upływie tego czasu przefiltrować przez gazę i przelać do butelek. Jak wynika z przekazów mieszkańców żurawinówka biłgorajska jest mocno związana z naturalnym bogactwem występującym na tych terenach, a jej długoletnia tradycja wytwarzania jest częścią dziedzictwa kulinarnego regionu biłgorajskiego.