Żur żukowski
Żur żukowski
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych
  • w dniu 2015-07-03
  • kategoria Gotowe dania i potrawy
  • województwo woj. lubelskie

Wygląd:

Klarowny wywar z dodatkiem krojonego w kostkę białego twarogu, lekko podsuszonego oraz pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Złocista.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Wywar o smaku bulionu mięsnego z zapachem czosnku i warzyw.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Żuków to niewielka wieś położona w gminie Krzczonów w województwie lubelskim. Większość gminy zajmują użytki rolne, zaś pozostałą lasy objęte ochroną ze względu na występowanie rzadkich roślin i drzew. Ze względu na braku przemysłu na tym terenie większość mieszkańców zajmuje się uprawą warzyw i owoców oraz hodowlą zwierząt na własne potrzeby. Z produktów otrzymywanych w obrębie własnego gospodarstwa gospodynie przygotowują przeróżne potrawy, w tym żur żukowski, który oparty jest na lokalnych surowcach i przygotowywany tradycyjnymi metodami. Potrawa ta wywodzi się z okresu międzywojennego i przygotowywana jest do dnia dzisiejszego zazwyczaj na święta Wielkanocne oraz niedzielny obiad. Jest to klarowna zupa o specyficznym charakterystycznym zapachu czosnku i chrzanu, z dodatkiem kawałeczków białego sera oraz gotowanego mięsa. Ser biały podsuszany jest w piecu, zaś mięso pozyskiwane jest z łopatki wieprzowej, najlepiej z rodzimej rasy świni puławskiej. „Żur to tradycja i możliwość próbowania dawnej kuchni i tego, co jadły nasze babcie i mamy” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Żukowa).